Smertebehandling af voksne i Afdeling for Bedøvelse og Operation

​Smertebehandling starter allerede under operationen og fortsætter efter operationen så længe, det er nødvendigt.

​​​

Du vil få smertestillende medicin som del af bedøvelsen under operationen. Når du vågner, får du også smertestillende medicin, hvis du har behov for det. 

Smertestillende medicin fås enten som tabletter eller indsprøjtninger.

I tiden efter operationen vil du også have behov for smertestillende medicin. Du vil få information om, hvilken medicin du skal tage derhjemme, inden du forlader det sengeafsnit, du er indlagt på. 

Vær opmærksom på

Det er vigtigt, at du siger til personalet, hvis du har smerter eller kvalme efter operationen. Så kan vi bedst sørge for, at du får den rigtige behandling mod smerter.

Hvis du har spørgsmål om den smertestillende behandling i forbindelse med operation, så snak med anæstesilægen ellers spørg i sengeafsnittet, hvor du er indlagt. 

Lægen vil også gerne høre om dine erfaringer med, hvordan den smertestillende medicin virker på netop dig. Det kan for eksempel være, at du kaster op efter at have fået stærk smertestillende medicin (eksempelvis morfin), eller at du oplever andre bivirkninger.

Kvalme og opkastning

Kvalme og opkastning er desværre en bivirkning af mange typer stærk smertestillende medicin og bedøvelse. Hvis du efter operationen har kvalme eller kaster op, så sig det til personalet, som kan hjælpe dig. 

En del patienter har tidligere oplevet at kaste op efter at have fået stærk smertestillende medicin (for eksempel morfin). De fleste af disse patienter vil stadig godt kunne tåle stærk smertestillende medicin. 

Mange vil have gavn af at få medicin mod kvalme samtidig med den smertestillende medicin. Fortæl personalet om dine oplevelser, så vi kan planlægge den smertestillende behandling, så den passer til dig.

​Rygbedøvelse (epidural)

Ved nogle, store operationer anbefaler vi , at du får en rygbedøvelse (epidural). Ved rygbedøvelse gives medicin (lokalbedøvelse) ved hjælp af en meget tynd plastikslange i ryggen. Medicinen bedøver de nerver, der går fra ryggen om til maven. Rygbedøvelsen bruges til smertebehandling i mellem et til tre døgn efter operationen.

Anæstesilægen snakker med dig om rygbedøvelse inden operationen, hvis det er aktuelt for den type operation, du skal have foretaget. 

I de fleste tilfælde​ får patienter med rygbedøvelse (epidural) også en almindelig bedøvelse, dvs. de sover under operationen.

 

Redaktør