Bedøvelse af børn i Afdeling for Bedøvelse og Operation

​Bedøvelse af børn er et af specialerne i Afdeling for Bedøvelse og Operation. Læs mere om, hvad der sker, når et barn skal bedøves til en operation eller et indgreb på Afdeling for Bedøvelse og Operation i Juliane Marie Centret.​

​​De fleste forældre er lidt nervøse, når deres barn skal bedøves. De fleste børn tåler som regel bedøvelsen godt og er oftest hurtigt friske bagefter. Vi bedøver mange små børn og har derfor stor rutine i dette. Hvis du som forælder har spørgsmål til bedøvelsen, er du altid velkommen til at kontakte os. 

Nedenfor kan du læse mere om, hvad der sker, når et barn skal bedøves før en operation. 

Inden operationsdagen 

Dagen før dit barn skal opereres, vil en læge fra Afdeling for Bedøvelse og Operation se dit barn og tale med dig om bedøvelsen. Lægen vil stille flere spørgsmål, f.eks. om dit barn har været bedøvet før, om barnet har allergi eller lider af kroniske sygdomme,  eller om dit barn er i behandling med medicin, om dit barn er forkølet eller har løse mælketænder. Alt dette skal vi vide for at kunne tilrettelægge netop den bedøvelse, der passer bedst til dit barn.

Faste


Det er vigtigt, at du husker, at dit barn skal faste inden operationen for at sikre, at mavesækken er tom. Det er vigtigt, at fastereglerne overholdes af hensyn til dit barns sikkerhed.

Dit barn skal faste 6 timer og tørste 1 time før bedøvelsen.
 
Se nedenfor.

Fasteregler for børn der skal opereres:

  • ​6 timer før dit barn skal bedøves, skal barnet faste, dvs. at dit barn ikke må spise mad, slik (gælder også tyggegummi) indtage mælkeprodukter (f.eks. kakao) eller juice med frugtkød.
  • Indtil 1 time før bedøvelsen må dit barn gerne drikke klare væsker f.eks. vand, saftevand, æblejuice eller sukkervand. Men ikke den sidste time før bedøvelsen.
  • Ammer du dit barn, må det ammes indtil 4 timer før bedøvelsen.
  • Får dit barn modermælkserstatning, gælder de samme faste-regler som ved almindelig mad

Beroligende medicin

I særlige situationer kan vi give dit barn beroligende medicin ½ - 1 time inden bedøvelsen. Herefter kan det være en god ide, at dit barn bliver i sengen.
Når I skal til operationsgangen, bliver I fulgt af en sygeplejerske fra afdelingen og en portør.

Din rolle som forælder

Det er forståeligt, hvis du er nervøs, når dit barn skal bedøves og opereres.
Vi vil opfordre dig til at følge dit barn ned til operationsgangen og være hos dit barn, når det bedøves.
Synes du, det er svært at være med på operationsstuen, og gerne vil sige ”godnat” på gangen, så siger du det til anæstesi- og operationspersonalet.

Patientsikkerhed i fokus

Inden dit barn bedøves, skal anæstesi- og operationspersonalet kontrollere navn, cpr.-nummer og hvilken operation, der er planlagt. De mange gentagne spørgsmål kan måske virke lidt irriterende, men de er en del af vores sikkerhedsprocedure før en operation.

Selve bedøvelsen

Alle børn får smurt lokalbedøvende creme på begge håndrygge, eller hvor der ses tydelige blodårer, enten i afdelingen eller hjemme. Cremen fjernes lige før, dit barn kommer ind på operationsstuen. 
Den lokalbedøvende creme gør, at det er næsten smertefrit at få lagt et drop (perifer venekanyle) i hånden, og dit barn kan herefter få sovemedicinen deri. Alternativt kan bedøvelsen starte ved, at dit barn får en maske og inhalerer sovemedicinen.

Når dit barn sover, vil du blive fulgt ud af stuen, og du kan gå tilbage til sengeafdelingen eller gå en tur. Vi kontakter dig telefonisk, når dit barn er i opvågningen, så du kan være der, når det vågner.
Når dit barn er vågent, vil I blive kørt tilbage til sengeafsnittet eller udskrives.

Behandling af smerter efter operationen

Smertebehandlingen af dit barn er forskellig alt efter operationens type og omfang. Du vil få skriftlig og/eller mundtlig information omkring, hvilken type smertestillende medicin, dit barn skal have, dosis og hvor hyppigt, det skal gives.

Ved mindre operationer vil dit barn i langt de fleste tilfælde få lagt en lokalbedøvelse, når det sover. Lokalbedøvelse virker som regel i 2-6 timer efter operationen.

Ved lidt større operationer kan dit barn have behov for en smertepumpe, som er forbundet til dit barns drop. Pumpen kan give en afmålt konstant mængde smertestillende medicin ind i blodåreren, samtidig kan dit barn selv trykke på pumpen, når det får ondt (PCA-pumpe).

For mindre børn (under 5-6 år) er det sygeplejersken, som trykker på pumpen, når dit barn har brug for ekstra smertestillende (NCA-pumpe).

Ved større operationer i den nederste del af kroppen kan vi, i sjældne tilfælde, give dit barn få en rygbedøvelse (epidural). Dit barn får en tynd slange, der er placeret i ryggen, og som er tilsluttet en pumpe. Rygbedøvelsen bruges til smertebehandling i 1-3 døgn efter operationen.

Dit barns smertebehandling vil blive vurderet, evalueret og evt. justeret af smerteenhedens sygeplejersker eller tilknyttede læge, ved den daglige smertestuegang.

Har du spørgsmål?

Så er du velkommen til at henvende dig til en af sygeplejerskerne, som kan formidle kontakten til en læge fra Afdeling for Bedøvelse og Operation.
Læs mere under ofte stillede spørgsmål om bedøvelse og operation af børn.
 


​​
Redaktør