Operation i ryggen

​​Det er kun en beskeden del af rygsmerter hos patienter, som kan forbedres med kirurgisk behandling. Heldigvis forsvinder langt de fleste rygsmerter i løbet af noget tid. 

Årsagen ti​​​​l rygsmerter 

Der opstår slidforandringer i ryggen hos os alle i løbet af livet. Hvis man røntgenfotograferede eller scannede en tilfældigt udvalgt gruppe af mennesker uden rygsmerter, ville man kunne se slidforandringer hos en betydelig del. Tendens til slidforandringer stiger med alderen. Det er derfor ikke sikkert, at en operation vil hjælpe, blot fordi man kan se slidforandringer på billederne. På samme måde kan man se diskusprolapser på scanninger hos patienter, der aldrig har haft ryggener eller udstrålende ryggener til arme eller ben. ​

Når man har blivende udstrålende smerter til arme eller ben eller pga. en diskusprolaps eller slidgigtsforandringer i ryggen, vil man tilbyde operation. Der bliver kun anvendt akut kirurgisk behandling ved diskusprolapser, der medfører vandladningsproblemer eller lammelser, ellers bør tilstanden ses an i en periode, typisk 6-8 uger. Årsagen til denne afventende holdning er, at rigtig mange patienter oplever, at smerterne svinder af sig selv. For diskusprolaps i lænderyggen gælder det, at ca. 70 % bliver raske af sig selv uden kirurgisk behandling.

Vurdering af om du skal opereres

Ved alle kirurgiske behandlinger er der risici for komplikationer. Nogle af disse komplikationer kan resultere i midlertidige gener, andre i varige gener. Det er derfor vigtigt, at den mulige bedring, der kan opnås ved en operation, nøje vejes op mod risikoen for komplikationer.

Kirurgen vil vurdere, om de smerter, patienten har, kan forklares ud fra de forandringer, der evt. er fundet på billederne. Såfremt dette ikke er tilfældet, vil kirurgi ikke kunne hjælpe. Selv når der er god overensstemmelse mellem patientens smerter og forandringerne på billederne, betyder det ikke nødvendigvis, at en operation vil kunne fjerne smerterne – med andre ord er der ingen operationer, der har 100 % succesrate. Netop af denne grund er det i langt de fleste tilfælde med rygsmerter vigtigt, at ikke-kirurgiske behandlinger har været prøvet, inden man beslutter sig for kirurgisk behandling.​

Hvis der er god chance for, at en operation kan hjælpe, vil kirurgen informere patienten om den kirurgiske behandling, sandsynligheden for at den vil kunne hjælpe på smerterne, risikoen for komplikationer, samt andre mulige behandlinger. Hvis du skal til samtale med en kirurg om en mulig kirurgisk behandling, kan vi varmt anbefale, at du tager en pårørende eller ven med - fire ører hører bedre end to.

Redaktør