Brystkræftpatienter får pæne bryster efter operation på Rigshospitalet

​Operationer for brystkræft bliver i dag udført med plastikkirurgiske teknikker på Rigshospitalet. Lægerne kan f.eks. flytte fedtvæv fra mave op til brystet under den operation, hvor kræften fjernes

- Et pænt bryst betyder meget for kvindens psykologiske rehabilitering, siger professor Niels Kroman, der er en af landets førende eksperter i brystkræft. 

Mange operationer for brystkræft bliver i dag kombineret med plastikkirurgiske teknikker. Det er et område, der er i på Rigshospitalet, hvor plastik- og brystkirurger arbejder tæt sammen. 

- I op mod en tredjedel af tilfældene ser brystet ikke helt kønt ud rent kosmetisk efter en kræftoperation. Selv om kvinderne som regel er mere tilfredse, end vi er som fagfolk,  fortæller professor Niels Kroman. 

- Før i tiden handlede det kun om at overleve. I dag tilbyder vi den mindst mulige, men dog sikre behandling. Vi tror på, at vi kan hjælpe kvinderne med den psykologiske rehabilitering ved at deres krop er mindst muligt skamferet, efter at de er blevet behandlet, fortæller han. 

Rehabilitering er vigtig i dag, fordi 75 procent af de kvinder, der får en brystkræftdiagnose, overlever. Det er Danmarks største gruppe af kræftoverlevere 

- Vi sætter fokus på, at vi kan gøre det så kosmetisk pænt som muligt. Vi tror at det hjælper på den psykologiske rehabilitering, at kvinderne får så pænt et kosmetisk resultat som overhovedet muligt. Netop på diagnosetidspunktet er der mange der siger: ´tag det hele, jeg skal bare overleve´. Senere kommer nogle af dem tilbage, fordi de ikke synes, at det ser så pænt ud. Men det er nemmere og mere skånsomt at operere det hele og gøre det pænt på én gang, siger Niels Kroman. 

Onkoplastisk kirurgi - en kombination af to lægefaglige specialer

Operationerne kaldes ”onkoplastisk kirurgi”. Onko betyder kræft, og denne type af operation kombinerer brystkræftkirurgernes fagområde med plastikkirurgernes. 

Rigshospitalets brystkirurger arbejder sammen med plastikkirurgerne, så det er muligt at bruge forskellige fremgangsmåder alt efter kvindens krop og kræftsygdom. Sommetider bliver operationen lavet af en brystkirurg, der bruger plastikkirurgiske teknikker. I komplicerede tilfælde bliver operationen udført af en brystkirurg sammen med en plastikkirurg. 

- Vi brystkirurger bruger som regel plastikkirurgiske teknikker, hvor vi flytter lidt væv der ligger tæt på brystet f.eks. tage væv fra armhulen eller øverste del af mave og så vippe det op i det hul, man har lavet. Man kan også tage væv fra et helt andet sted på kroppen f.eks. låret, ryg eller mave. Dernæst kan man flytte det op til brystet med mikro-kirurgiske teknikker. Det er plastikkirurgernes område, forklarer Niels Kroman. 

Fedtsugning på maven bruges til brystet

Mange patienter med brystkræft er glade for tilbuddet på Rigshospitalet. Som noget nyt er plastikkirurgerne begyndt at sprøjte fedt ind i det opererede bryst. 

- Hvis man siger til kvinderne: ´du får en lille fedtsugning på maven og et pænere bryst samtidig, ja, så er det nærmest en win-win-situation, som kvinden som regel er begejstret for. De fleste kvinder synes, at det er ok, når det bare er lidt af deres egen krop, der bliver møbleret om på, siger han. 

- At flytte væv fra andre steder af kroppen til brystet er ligesom at pode et træ, og det er plastikkirurgernes område. Det er vigtigt, at grenen, der bliver flyttet, kan leve. På samme måde er det vigtigt, at vævet fra et andet sted i kroppen kan leve, når det bliver flyttet op til brystet. Det er plastikkirurgernes eksperter i, siger Niels Kroman. 

- Plastikkirurgerne lærer os brystkirurger små kneb, så det, der før bare var pænt nok, nu bliver meget pænere. Hvis det er kompliceret, tager plastikkirurgerne over, ellers laver vi det selv, siger Niels Kroman. 

Tradition for samarbejde mellem plastik- og brystkirurger

Den plastikkirurgiske sektion og brystkirurgerne har en lang tradition for samarbejde på Rigshospitalet. 

- Der er et tillidsforhold, så vi henviser til den læge, der kan give kvinden den bedste operation. Derfor er det vigtigt, at vi er samme sted. Faktisk mener jeg ikke, at man skal operere kvinder for brystkræft med mindre, at der er plastikkirurger på samme hospital siger han. Læger har – ligesom købmænd – tendens til at tilbyde kunderne den vare, man har på hylden, siger Niels Kroman. 

60.000 kvinder er behandlet for brystkræft 
I dag går der 60.000 kvinder, der er behandlet for brystkræft, rundt. Det svarer til Roskilde og omegn. 

- Inden for brystkræftbehandling finder vi ikke en ny kirurgisk metode, der f.eks. kan redde ti procent flere kvinder. Derfor udvikler vi vores speciale, så kvindens krop bliver så pæn som mulig. Mange i dag lever med brystkræft og dør af noget helt andet. Derfor er de psykologiske aspekter vigtige, fortæller han. 

Af journalist Hanne Stetting Duvå
Redaktør