Rigshospitalet etablerer dansk enhed for søvnkirurgi

​Det nyetablerede Dansk Enhed for Søvnkirurgi på Rigshospitalet skal hjælpe svært søvnplagede patienter med at få deres søvn tilbage. Enheden samler og optimerer udredning og kirurgisk behandling, og benytter som de første i Danmark diagnostiske kikkertundersøgelser i udredningen.

Vent...

Dårlig søvn, træthed og snorken er et stort problem for størstedelen af de cirka 50.000 danskere, der lider af obstruktiv søvnapnø (OSA). En sygdom der kan medføre forskellige grader af dagstræthed, koncentrationsbesvær og nedsat korttidshukommelse og ubehandlet kan lede til en øget risiko for hjerte-kar sygdomme, blodpropper, forhøjet blodtryk og type-2-sukkersyge.

En ny Dansk Enhed for Søvnkirurgi skal hjælpe patienter med obstruktiv søvnapnø, der ikke har gavn af den medicinske behandling:

- Man ved, at op mod 40 procent af patienter med søvnapnø desværre ikke kan anvende standardbehandlingen, og derfor kan gå i lang tid uden behandling. Det er de patienter, vi nu kan tilbyde et sted at gå hen, fortæller Eva Kirkegaard Kiær, speciallæge i Øre-næse- halskirurgisk og Audiologisk Klinik, Rigshospitalet og en af initiativtagerne til centret.

- Rigtig mange af disse patienter kender ikke årsagen til deres søvnproblemer, og derfor bliver de heller ikke behandlet optimalt, hvis overhovedet. Det er blandt andet her, at vi kan hjælpe, forklarer Eva Kirkegaard Kiær.

Unik diagnostisk kikkertundersøgelse giver skræddersyet kirurgi

Som det eneste sted i Danmark benytter Dansk Enhed for Søvnkirurgi nemlig en søvnendoskopi, der er en kikkertundersøgelse foretaget under kortvarig bedøvelse, til at finde årsagen til søvnproblemerne:

- Vi undersøger med en fleksibel kikkert via næsen, hvor i svælget en eventuel sammenklapning opstår under søvnen, og på den baggrund skræddersyr vi behandlingen til den enkelte patientsiger Eva Kirkegaard Kiær og understreger, at den medicinske behandling af patienter med søvnapnø fortsat ligger hos Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet, og de to enheder har et tæt tværfagligt samarbejde, og patienten ofte vil have været i forløb der, inden de kommer til Dansk Enhed for Søvnkirurgi.

- Det er vigtigt, at behandlingen tilpasses specifikt til den enkelte patient, behandlingen aftales derfor altid i tæt samarbejde med patienten og med kollegaer på tværs af fagligheder, fortæller Eva Kirkegaard Kiær.

Mange forskellige behandlingsmuligheder

Der er mange muligheder for at finde den rigtige behandling, når patienten er udredt. Det kan være forskellige former for kirurgi eventuel sammen med en snorkeskinne. Kirurgisk tilbyder enheden forskellige former for radiofrekvens- og laseroperationer på gane og mandler samt i visse tilfælde robotbehandling af tungerod og strubelåg: 

- Hos nogle patienter tilbyder vi også at lave mindre indgreb, der kan lette patientens fortsatte behandling med CPAP-apparatet. Ved en del patienter anbefaler vi en kombination af de forskellige behandlinger for at opnå det bedste resultat, forklarer Eva Kirkegaard Kiær. 

- Vi kan som følge af vores forskning og tætte samarbejder med blandt andet Dansk Center for Søvnmedicin og Lungemedicinsk Forskningsenhed i Bispebjerg samle og etablere en masse viden og give patienterne nogle behandlingsmuligheder, som vi ellers ikke har kunnet, fortæller Eva Kirkegaard Kiær, der har arbejdet med de diagnostiske kikkertundersøgelser i de seneste tre år forud for etableringen af Dansk Enhed for Søvnkirurgi.

Dansk Enhed for Søvnkirurgi er en del af Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk Klinik på Rigshospitalet

Om obstruktiv søvnapnø (OSA)

Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en sygdom, der er karakteriseret ved vejrtrækningspauser under nattesøvn som følge af en periodevis sammenklapning af vævene i svælget.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor