Riget hjemtager kirurgisk indgreb fra Hong Kong

For et år siden måtte danske patienter med tilbagefald af kræft i næsesvælget sendes til Hong Kong til operation. Det var den eneste mulighed for at tilbyde patienterne en helbredende behandling. Nu har kinesiske læger lært kolleger på Riget at udføre det banebrydende kirurgiske indgreb. Det giver nye muligheder for patienter både i Danmark og i Norden.

​​​

17. september 2012


For netop ét år siden kunne Indenrigs fortælle, at øre-næse-hals-læger fra Rigshospitalet og Hong Kong var gået sammen om at tilbyde danske patienter med tilbagefald af kræft i næsesvælget et banebrydende kirurgisk indgreb baseret på en teknik udviklet af den internationalt anerkendte øre-næse-hals-kirurg, professor William Wei fra Hong Kong. Vi kunne samtidig fortælle, hvordan professor, overlæge, dr. med. Christian von Buchwald, Ørenæse- halskirurgisk Klinik i kraft af sit internationale netværk sikrede, at en 26-årig dansk mand med tilbagefald af kræft i næsesvælget blev sendt til Hong Kong for at blive opereret.

Dengang – for blot 1 år siden – stod lægerne nemlig mere eller mindre magtesløse og havde reelt ikke et tilbud om helbredende behandling til patienter med tilbagefald af kræft i næsesvælget, der tidligere havde gennemgået strålebehandling og kemoterapi. Det tilbud findes nu på Rigshospitalet. For rigtigt meget kan rent faktisk ske, når ord og begreber som globalt udsyn og internationalisering omsættes til praktisk handling af læger, der er ambitiøse på deres patienters vegne, når det gælder om at kunne tilbyde den bedste behandling på internationalt niveau til svært syge patienter på Danmarks internationale hospital, Rigshospitalet.

Fra Hong Kong til Riget

Indtil nu har Christian von Buchwald sikret, at fem patienter er blevet sendt til Hong Kong til en operation, det koster ca. ½ mio. kr. pr. patient. Potentielt kandiderer årligt mellem 5-10 danske patienter til denne type operation. Men nu er mulighederne til stede i Danmark. For operation hjemtagning af ny operationsteknik fra Hong Kong til Riget er muliggjort via professor, overlæge, dr. med. Christian von Buchwalds faglige og internationale kontakter, der har sikret uddannelse i operationsteknikken til læger på Riget - økonomien er blevet sponsoreret via et privat fond, som vel og mærke ikke modtager uopfordrede ansøgninger. Og der er allerede stor interesse og forespørgsler fra flere nordiske lande, som har patienter, der kandiderer til det nye kirurgiske indgreb. Et indgreb, som kræver sin mand – eller i dette tilfælde rettere sagt sin kvinde. For det blev overlæge Birgitte Charabi fra Øre-næse-halskirurgisk Klinik, der med 27 års erfaring fra specialet på Rigshospitalet her i september tog til Hong Kong og retur for at overvære en operation og umiddelbart herefter at vende retur til Riget og udføre det kirurgiske indgreb, der indtil nu kun er udført på danske patienter i Hong Kong.

Første operatør på Riget

- De faglige udfordringer på Rigshospitalet stopper heldigvis aldrig, og selv om jeg har 27 års erfaring i bagagen, så har jeg virkelig læst og øvet de forskellige teknikker rigtig, rigtig meget for at være på forkant og forberedt til tænderne. Det siger overlæge Birgitte Charabi, som nu samtidig kan smykke sig med titlen første operatør på Rigshospitalet, første operatør i Norden – formentligt i Europa.

- Når vi opererer i næsesvælget, så er vi både dybt inde og midt inde kraniet. Jo længere vi kommer ind, jo mere skal du forestille dig, at det er som at operere gennem et nøglehul. Den nye teknik giver kirurgen udsyn og dermed helt nye muligheder. Du kan rent faktisk åbne den ene side af ansigtet – vippe halvdelen af ansigtet til side fra næseryggen hen mod et hængsel ved øret. Det giver det udsyn, vi har manglet – og det giver nye muligheder, som jo samtidig kan anvendes i forbindelse med andre operationer fx for godartede svulster i næsesvælget, siger Birgitte Charabi og fortsætter:

- Jeg tog til Hong Kong en torsdag, overværede operationen lørdag og kom retur til Danmark søndag, så jeg den efterfølgende onsdag stod klar til at udføre det første kirurgiske indgreb af denne art på Riget. Det har været en kæmpe faglig udfordring og tilfredsstillelse, at operationen forløb, som den skulle, og at kunne konstatere, at patienten efterfølgende har det godt.

- Samtidig er det en helt særlig glæde, at den første patient, vi har opereret kommer fra Grønland. For det er meget langt for en patient at rejse fra Grønland til Hong Kong, og Rigshospitalet har altid haft særlige forpligtelser for grønlandske patienter med svære og sjældne sygdomme. Det fortæller Birgitte Charabi, der om kort tid igen tager på et nu 2 ugers ophold i Hong Kong finansieret af midler fra den private fond, der har ønsket, at professor, overlæge Christian von Buchwald som ansvarlig for udvekslingen Hong Kong / Riget også tilbringer nogle dage i Hong Kong. Professor William Wei fra Hong Kong kommer til Rigshospitalet igen i marts 2013.

Til gavn for patienterne

– Med et globalt udsyn og ved at benytte os af de stærke, faglige netværker, vi har rundt om i verden, bringer vi ny viden og muligheder for behandlinger til Danmark til gavn for patienterne. Vi er et lille speciale, men vi er den største klinik i Europa, så nye tiltag rygtes hurtigt og er med til både at profilere øre-næse-halskirurgien og Rigshospitalet. Rigshospitaler er da også efter min mening et naturligt sted at foretage denne form for kirurgi både i Danmark og i Norden, slutter Christian von Buchwald.

Fra ​​Indenrigs nr. 14 17/9/12

Redaktør