Partnerskab i verdensklasse

​Den 1. november 2017 tiltrådte den internationalt højt anerkendte professor Jeffrey N. Myers fra MD Anderson universitetet i Houston som adjungeret professor (Honorary Professor) ved Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin, og dermed fik også ØNH en adjungeret professor tilknyttet. Udover et partnerskab i verdensklasse gav tiltrædelsen også de ph.d.-studerende en unik mulighed.

​Jeff Myers (th) - nyudnævnt adjungeret professor og Christian von Buchwald (tv) ser begge frem til samarbejdet på tværs af Atlanten.
Foto: Lasse Bruun Jonassen


Ved sin tiltrædelsesforelæsning den 13. november på Rigshospitalet glædede den nyudnævnte adjungerede professor sig over mulighederne for et tættere samarbejde imellem MD Anderson på den ene side og KU og Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk klinik på den anden.

Jeffrey N. Myers ser bl.a. frem til meningsfuld og vigtig erfaringsudveksling på mange niveauer:

 - Jeg glæder mig over muligheden for at kunne sende forskere og klinikere fra MD Anderson hertil og tilsvarende at få danske forskere og klinikere på besøg hos os. Jeg tror, der er meget, vi kan lære af hinanden, fortæller Myers og fortsætter: Og jeg håber især, vi kan udvide samarbejdet om de kliniske forsøg og den laboratoriebaserede forskning, da der er områder – for eksempel i forhold til brugen af stamceller i behandlingen af strålebehandlede hoved-halskræftpatienter – som vi kunne lære meget af.

Partnerskab er et plus for forskningen

Professor Christian von Buchwald, der har en stor andel i udnævnelsen af Myers, ser også store muligheder i forbindelse med professoratet.

- Jeff Myers repræsenterer en af de bedste afdelinger i verden inden for hoved-halskræft, både hvad angår forskning og behandling af patienter. Og at vi nu indgår et partnerskab med ham, hvor vi kan udveksle erfaringer og inspirere hinanden, er selvfølgelig en kæmpe fordel for os, fortæller han.

- De er i en hel anden liga end os, men vi bevæger os i den rigtige retning. Og med den anerkendelse, der ligger i partnerskabet, er vi i særdeles godt selskab, og det bliver der lagt mærke til – ikke mindst når vi skal søge forskningsmidler hos fondene, lyder det fra Christian von Buchwald.

Med et CV der blandt andet rummer publicerede artikler i Nature, The Lancet og New England Journal of Medicine, er der ingen tvivl om, at Myers med sit team er førende inden for hoved-halskræftforskningen.

– Myers har selvfølgelig flere midler, en større stab og flere laboratorier til rådighed, fortæller Christian Buchwald og uddyber: - Selvom vi er de små i sammenligning, er vi inden for visse områder længere fremme end dem, og Myers var da også imponeret over kvaliteten og volumen af vores forskning. Han roste blandt andet også vores fokus på det tværfaglige samarbejde i rehabiliteringen af hoved-halskræftpatienter, som de også – i takt med at flere og flere overlever en kræftdiagnose – har stor fokus på i disse år.

Meet the (honorary) professors gav ph.d.-studerende en unik mulighed

Inden selve tiltrædelsesforelæsningen på Rigshospitalet var der arrangeret en dag med Meet the professors på Panum-instituttet. En fantastisk mulighed for Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk kliniks ph.d.-studerende for at fremlægge deres forskningsprojekter og få en vurdering og nogle gode råd til deres forskningsarbejde fra topeliten inden for deres felt.

Udover Jeff Myers var også professor Richard Harvey, PhD, MBBS, FRACS, Head of Rhinology & Skull Base Surgery på UNSW og Macquarie University i Sydney, inviteret til at give gode råd til de unge forskere til arrangementet, der var støttet af ph.d.-skolen Clinical research, under Institut for klinisk medicin, ved Professor Vibeke Backer.   

Mødet med de profilerede forskere var da også en stor oplevelse, blandt andet for læge og ph.d.-studerende Elisabeth Arndal, der forsker i samspillet mellem bihule- og lungeinfektioner hos patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom:

- Ud over at det selvfølgelig er en stor oplevelse at møde disse anerkendte forskere, så fik jeg også konkret inspiration til min egen forskning og ikke mindst inspiration til, hvordan vi kan gøre det i klinikken i forhold til at forbedre både diagnostik og behandling af vores patienter, fortæller Elisabeth Arndal, der også er sikker på, at den nye adjungerede professor vil skabe opmærksomhed og give nye forskningsmuligheder.

- Det er i høj grad med til at profilere vores afdeling og sætte den på landkortet, så folk, der samarbejder med Jeff Myers, kan se, at han samarbejder med os, og det hjælper uden tvivl i forhold til branding og skaber et større netværk, afslutter hun.  

Redaktør