​​

Festlig indvielse af ny robot til skånsom halskirurgi

En større gruppe læger, sundhedsfagligt personale og ledere mødte fredag 22. juni op til reception for indvielsen af den nye robot på Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk Klinik.
25. juni 2013

Blandt gæsterne var centerledelsen i HovedOrtoCentret Tom Pedersen og Ester Lind, lægelig direktør på Rigshospitalet Jannik Hilsted og repræsentanter fra Candy Foundation, der har doneret pengene til robotten.​


Udover at stå og snakke ved bordet med snacks, frugt og drikkevarer kunne interesserede gæster få lov at prøve robotten. Det gjorde en række af de fremmødte. Et computerbillede i stærke farver og et ”styrehus” med computeren et par meter derfra gav indtryk af, hvordan det er for kirurger at operere med robot-teknologi. Her sidder kirurgen flere meter fra patienten, som holdes under opsyn af andre læger og operationspersonalet. Fra styrehuset, som er en konsol, opererer kirurgen via to joy-sticks og et billede på en skærm.

Robotten kan se om hjørner


I den anden ende af receptionslokalet kørte en film, så gæsterne kunne se en rigtig halsoperation med robotteknologi, hvor tre miniature arme udfører den skånsomme kirurgi.

- Fordelen ved robotten er bl.a. at den ”kan se om hjørner”, fortæller 1. reservelæge Niclas Rubek. Han er en af de tre læger på robot-holdet, der ledes af professor Christian von Buchwald.

Udvikling af patientbehandling og forskning

Klinikchef Mads Klokker holdt indvielsestalen, hvor han fortalte om, hvordan robotten kan bruges til at udvikle patientbehandlingen og forskningen i afdelingen fremover. Bagefter fortalte professor Christian Buchwald om det nye hold af specialister i robot-kirurgi på afdelingen. Holdet har bl.a. været på træningsophold i USA og Hamborg, hvor man flittigt bruger metoden til operationer for kræft i halsen.

Robot-teamet, som det kaldes i afdelingen, består af tre øre-næse-hals-kirurger, tre operationssygeplejersker og en narkoselæge, anæstesiolog, og en narkosesygeplejerske. De første operationer er blevet gennemført med godt resultat.

Den første øre-næse-hals robot

Robotten er en såkaldt da Vinci-robot. I forvejen findes der omkring 14 af slagsen på danske sygehuse inden for andre lægefaglige specialer. Men det er første gang, en øre-næse-hals-afdeling har fået deres egen robot, hvilket giver robot-teamet mulighed for at udvikle behandling og forske mere systematisk, end hvis afdelingen skulle låne sig frem.

Da vinci-robotten har allerede været udlånt til Abdominalcentrets kirurger. Det er kun et spørgsmål om at udskifte robot-armene. Da vinci-robotterne bruges inden for en række forskellige lægefaglige specialer.

Af journalist Hanne Stetting Duvå


Redaktør