​​​​​​​​​​​​​​​

Transoral ultralyd til forbedret diagnostik af mundsvælgkræft

​Martin Garset-Zamani undersøger i sit ph.d.-studie den kliniske anvendelse af en ny teknik til diagnostik af mundsvælgkræft ved brug af ultralydsskanning direkte gennem munden.

I projektet er der især fokus på brug af små, højt detaljerede ultralydstransducere på størrelse med en tandbørste, der derfor kan bruges til diagnostik i mundsvælget.

Vi vil med ph.d.-projektet undersøge, om vi kan forbedre vores diagnostik af mundsvælgskræft (mandel- og tungerodskræft hovedsageligt) hos patienter henvist med symptomer herfra. 

Hos visse patienter er kræft-tumorerne meget små og svære at opspore, trods de allerede har spredt sig til hals-lymfeknuderne. Patienterne gennemgår derfor flere skanninger, biopsier og eventuelt operationer for at kunne opspore deres kræft. 

Fordelen ved ultralyd er, at det er hurtigt, billigt og tilgængeligt. Samtidig giver det den bedste detaljegrad af overfladiske strukturer sammenlignet med traditionelle skanningsmetoder, som anvender serier af tværsnitsbilleder (f.eks. CT- og MR-skanning). Dette ph.d.-projekt undersøger således, om transoral ultralyd kan forbedre diagnostikken ved at stille en hurtigere og mere præcis diagnose uden komplikationer fra multiple diagnostiske procedurer. 


Redaktør