Hævelser i hoved-halsområdet

Forsvaret oktober 2018

Ph.d.-studerende Eva Rye Rasmussen undersøger hævelser i hoved-halsområdet (angioødem), der er forårsaget af blodtrykssænkende medicin.   

Dette projekt består af tre dele.

1. Et studie hvor patienter inkluderes, når de kommer med hævelser i hoved-hals-området (angioødem), der er forårsaget af blodtrykssænkende medicin. Disse patienter tilbydes genetisk udredning for at undersøge, om man på forhånd kunne have forudset, at de var i øget risiko for hævelser. Til dette studie er vi fem lande, der inkluderer patienter. I samarbejde med Asper biotech forsøger vi at udvikle en genetisk 'hurtig-test', der kan hjælpe med at forudsige en patients risiko for hævelser ved behandling med blodtryksmedicin. Sammen med PGXIS bliver der udviklet en ny statistisk metode til DNA-studier.

2. Et 20 årigt registerstudie, hvor de danske registre samkøres. I denne undersøgelser forsøger vi at kortlægge forekomsten af hævelser og eventuelle dødsfald forårsaget af blodtryksmedicin.

3. To retrospektive undersøgelser, hvor ca. 800 patienter, der er undersøgt på grund af hævelser, får deres journaler gennemgået for en række parametre. Disse to studier hjælper os med at finde ud af, hvordan patienterne kodes ind i de danske registre, samt hvad de fejler, og hvordan de behandles i Danmark. De patienter i denne gruppe, der fik blodtrykssænkende medicin, tilbydes ligeledes at være med i vores genetiske studie.Redaktør