Elektrokemoterapi af hoved-hals kræft

Forsvaret maj 2018

Læge og ph.d. Caroline Plaschke forsker i effekten af elektrokemoterapi på slimhindetumorer i mundhulen og svælget.​

I Danmark ses en stigende forekomst af kræft i hoved-hals området, og behovet for nye behandlingsmuligheder er presserende. Hoved-hals kræft er en kræftform, der vokser lokalt i slimhinderne og spredes initialt lokalt til de nærmeste lymfeknuder. En behandling, som kan behandle kræftknuden lokalt uden at forårsage større bivirkninger i resten af kroppen, vil derfor være hensigtsmæssig. Elektrokemoterapi virker lokalt på kræftknuden med sparsomme bivirkninger til resten af kroppen. Foreløbig er behandlingen blevet benyttet hovedsageligt til kræft i huden. I dette projekt ønsker vi at undersøge elektrokemoterapi på slimhindetumorer i mundhulen og svælget.

 

Elektrokemoterapi

Princippet bag behandlingen er simpel – den består af en kombination af elektroporation og kemoterapi. Ved elektroporation påfører man vævet korte elektriske pulse ved hjælp af elektroder, der isættes vævet. De elektriske pulse ændrer den elektriske ladning over cellevæggen, medførende en midlertidig åbning i cellevæggen. Under denne åbning kan molekyler, der normalt ikke har let adgang til cellens indre, diffundere ind i cellen. Ved kombinationen af elektroporation med kemoterapi opnås store koncentrationer af kemoterapi i cellens indre. Kemoterapien forårsager herefter celledød i de påvirkede celler.

​Behandlingen er velundersøgt til kræft i huden og i dag en del af tilbuddene fra onkologisk afdeling Herlev Hospital, hvor recidiv af kræft eller metastaser til huden behandles med elektrokemoterapi i både lokal og fuld bedøvelse. 

 

Klinisk forskningsprojekt

Elektrokemoterapi afprøves i palliativt regi på slimhindetumorer i mundhulen og svælg. Alle inkluderede patienter vil således være tilbudt behandling med standardtilbud i form af kirurgi og/eller strålebehandling.  Behandlingen gives i fuld bedøvelse med efterfølgende indlæggelse og ambulante kontroller. Behandlingens effekt testes ved hjælp af PET/CT og MR skanninger samt vævsprøver. Sideløbende evalueres patientens oplevelse af behandlingen. 

Projektet er igangsat, og de første patienter er inkluderet og behandlet. Projektet er et samarbejde imellem Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi, Rigshospitalet og Onkologisk afdeling, Herlev Hospital.

 

Redaktør