Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Q: Hvis man har et barn med læbe-ganespalte, kan det så være gavnligt at tage folinsyre i store doser ved næste graviditet?

A: Nej, man bør følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger som alle andre gravide. Det er påvist, at store doser folinsyre kan virke forebyggende ved andre lidelser, men det er endnu ikke dokumenteret for læbe-ganespalte.

Om specialtandklinikken

Q: Skal vi melde os ud af den kommunale tandpleje, når vores barn starter i Læbe-Ganespalte Centrets tandklinik?

A: Nej. På tandklinikken laver vi ikke ”almindelig tandpleje”, men vi kontrollerer vækst og tandskifte og laver bøjlebehandling, når det er nødvendigt. Det er derfor meget vigtigt, at barnet også går i den kommunale tandpleje.

Q: Betaler Læbe-Ganespalte Centret for behandlinger, min egen tandlæge laver?

A: Nej. Læbe-Ganespalte Centret har desværre ikke mulighed for at betale for tandbehandling, der er lavet andre steder.

Q: Hvor skal jeg gå hen, hvis jeg har brug for tandlægehjælp, når I har lukket?

A: Hvis du har brug for akut nødhjælp, og vi har lukket, må du gå til egen eller anden tandlæge, f.eks. Tandlægevagten. Læbe-Ganespalte Centret har desværre ikke mulighed for at betale for tandbehandling, der er lavet andre steder. Heller ikke for nødbehandlinger.

Småbørn og tandfrembrud

Q: Hvad sker der, når en mælketand bryder frem i spalten?

A: For det meste betyder det ikke noget. Vi anbefale generelt ikke, at mælketænder trækkes ud omkring og i spalten. Det er ikke nødvendigt. Du skal sørge for, at få børstet barnets tænder ordentligt, så der ikke kommer hul i tanden. Man kan eventuelt købe en blød solotandbørste, som det kan være nemmere at få plads til.

Q: Gør det mere ondt at få tænder, når barnet har spalte i gummen?

A: Nej, det gør det ikke. Det gør heller ikke mere ondt på børn med spalte i gummen at få børstet tænder.

Bøjler og knogletransplantation

Q: Min ganebøjle passer ikke – hvad skal jeg gøre?

A:Hvis der er en skrue i din ganebøjle, kan du prøve at skrue et par huller tilbage og se, om den så passer bedre. Du skal være sikker på, at bøjlen sidder rigtigt, og du skal sætte den på plads med hænderne. Du må ikke bide den på plads! Hvis det ikke hjælper at skrue, eller hvis der ikke er en skrue, skal du ringe til os hurtigst muligt.

Q: Min ganebøjle ser ulækker ud – hvad skal jeg gøre?

A: Det er sikkert kalk på bøjlen, der får den til at se sådan ud. Prøv at lægge den et par timer i koldt vand med eddike i. Skyl med rent vand og prøv så, om du ikke kan børste kalken væk. Prøv eventuelt med en neglebørste. Du må ikke rense bøjlen med skrappe rengøringsmidler, som for eksempel klorin. Du må heller ikke bruge varmt vand.

Q: Min ganebøjle er blevet væk – hvad skal jeg gøre?

A: Det er meget vigtigt, at du passer på din bøjle, så den ikke bliver væk eller går i stykker. Derfor er det en rigtig god ide, at bøjlen ligger i æsken, når du ikke har den i munden. Hvis det alligevel er gået galt, skal du kontakte os hurtigst muligt, så vi kan få lavet en ny bøjle.

Q: Min faste bøjle (”togskinner”) stikker – hvad skal jeg gøre?

A: Da du fik bøjlen på, fik du noget specialvoks med hjem. Prøv at lave en lille kugle af det og pak det, der stikker, ind i voks. Du skal skifte voks flere gange i døgnet. Specialvoks er ikke giftigt, så der sker ikke noget, hvis man kommer til at spise lidt. Hvis det er bagenden af bøjlen, der stikker, kan du prøve, om din egen tandlæge kan klippe det af – det må de godt.

Hvis problemet ikke bliver løst, kan du ringe til os og få en aftale, så vi kan hjælpe dig.


Q: Min bøjle er gået i stykker – hvad skal jeg gøre?

A: Du skal hurtigst muligt ringe til os og få en aftale, så vi kan reparere bøjlen.


Protetiske erstatninger

Q: Hvad skal jeg gøre, hvis der er problemer med kroner, broer eller implantater, som er blevet lavet i Læbe-Ganespalte Centrets tandklinik?

A: Hvis du tror, at der er noget galt, skal du ringe til os hurtigst muligt og få en aftale, så vi kan se på det.

Q: Må min egen tandlæge lave tandrensning omkring kroner, broer eller implantater, som er blevet lavet i Læbe-Ganespalte Centrets tandklinik?

A: Ja. Det er meget vigtigt, at du går regelmæssigt til din egen tandlæge og får lavet undersøgelse og grundig tandrensning af hele tandsættet.

Q: Hvordan skal jeg holde min aftagelige protese ren?

A: Det er vigtigt, at du ikke bruger tandpasta, da slibemidlet i tandpasta ødelægger protesen. Brug i stedet flydende håndsæbe eller lignende. Du kan eventuelt lægge protesen i blød i en Biotexopløsning, hvis den er blevet meget beskidt. Husk at skylle godt med vand bagefter. Hvis der sidder kalk på protesen, kan du lægge den i en eddikeopløsning. Så kan kalken bagefter børstes af med tand- eller neglebørste.

Du må aldrig bruge varmt/kogende vand til rengøring af protesen.Redaktør