​​​​​​​​

Undersøgelser og behandling med kateter

Her kan du læse og se, hvordan det foregår, når du skal undersøges eller behandles med kateter fra lysken. Med tynde plastikrør og i røntgengennemlysning kan vi måle blodtryk i hjertets kamre, behandle hjerterytmeforstyrrelser og se forsnævringer af hjerteklapper mv. Vi kan også udvide forsnævrede blodårer og indsætte hjerteklapper med kateter fra lysken. 

​Kateterundersøgelse og -behandling

​​Hvad skal/må jeg have med?

​Hvad hvis jeg er utryg ved at tage tøjet af foran andre?

​Hvad hvis jeg ikke kan lide maden?

​Hvornår må jeg genoptage sociale relationer, fysisk aktivitet mv.?

Hvor længe skal jeg være indlagt?

Hvem må besøge mig under indlæggelsen?

Ordliste medfødte hjertesygdomme

Hjertecentret har flere patientkoordinatorer, som vil tage hånd om alle de spørgsmål og bekymringer, som du naturligt kan have inden en undersøgelse eller operation.  

Patientkoordinatorerne kontakter dig for at planlægge og koordinere forløbet i samarbejde med dig. Vi taler med dig om de praktiske ting, og hvordan du kan have dine pårørende med.  


Når du møder til undersøgelse/behandling med kateter fra lysken

Den første dag er sat af til forberedelser. Du må gerne have en ven eller familiemedlem med. Der kan være ventetid, så tiden kan føles lang. Tag derfor gerne musik, bøger og lignende med. 

Samtaler og andre forberedelser på dagen: 

  • Du skal tale med en sygeplejerske og en læge om din undersøgelse/behandling
  • Du får taget blodprøver og EKG
  • Vi fortæller dig om undersøgelsen/behandlingen
  • Hvis du skal i fuld bedøvelse, skal du også tale med en anæstesilæge, og vi vil fortælle dig, hvornår du skal faste og tørste
  • Du skal have fjernet hår i lysken. Vi fortæller dig, hvordan du skal gøre  

Du kan overnatte hjemme, medmindre du bor langt væk. Sygeplejersken aftaler med dig, hvornår du skal møde til undersøgelse/behandling dagen efter.


Dagen hvor du skal til undersøgelse/behandling med kateter

Når du møder i afdelingen, skal du have hospitalstøj på. Du må ikke have smykker og ur på. 

Hvis du skal have lavet undersøgelsen/behandlingen i lokalbedøvelse, lægger sygeplejersken et PVK (et lille plastikrør) i en blodåre på din hånd. 

Når det er tid til undersøgelsen/behandlingen, bliver du hentet af en portør, som kører dig til Hjertesygdomme, operation 2011/2012 på 1. sal.  En ven eller et familiemedlem må gerne følge med til 1. sal, men det er normalt ikke muligt, at de kan være til stede under selve undersøgelsen/behandlingen.  

På 1. sal tager en sygeplejerske imod dig. Der kan være koldt på undersøgelsesstuen, men vi har varme tæpper til dig. 


Undersøgelse/behandling i lokalbedøvelse

På behandlingsstuen får du elektroder på brystet, når du ligger på undersøgelseslejet. Du skal have vasket lysken med desinficerende væske. Derfor skal du have underbukserne af. Vi sørger for, at du er tildækket, så du på intet tidspunkt ligger blottet. 

Du får dækket hele kroppen med et sterilt stykke fra din hage og ned til fødderne. Lægen lægger lokal bedøvelse i lysken. Det kan føles varmt og spænde i huden. Sygeplejersken er hos dig, mens du får lagt lokalbedøvelsen. Huden vil være bedøvet, men du vil kunne mærke, at vi rører ved dig i lysken. Der er ikke følenerver i blodårerne, og derfor kan du ikke mærke kateterne. Det sker, at hjertet slå lidt uregelmæssigt, men det er ikke farligt for dig. Under undersøgelsen/behandlingen vil du have et røntgenapparat over brystkassen. 

Vi bruger tynde katetre til undersøgelsen/behandlingen, så du får et lille sår i lysken. 

Efter undersøgelsen/behandlingen får du underbukser på igen og bliver du hjulpet i seng.


Undersøgelse/behandling i fuld bedøvelse

På behandlingsstuen får du lagt et PVK (et lille plastikrør) i en blodåre på din hånd. Du får medicin via PVK’et, der får dig til at falde i søvn. 

Når du sover, får du sat elektroder på brystet, og du får vasket lysken med desinficerende væske. Derfor skal du have underbukserne af. Vi sørger for, at du er tildækket, så du på intet tidspunkt ligger blottet. Du får dækket hele kroppen med et sterilt stykke fra din hage og ned til fødderne. 

Lægen laver undersøgelsen/ behandlingen med tynde katetre. Derfor vil du have lille sår i lysken, når du vågner af bedøvelsen. Efter undersøgelsen/ behandlingen får du underbukser på og bliver hjulpet i seng.


Efter undersøgelse/behandling

Der er normalt ikke smerter ved såret i lysken efter undersøgelsen/behandlingen. Hvis du har du ondt, giver vi dig smertestillende medicin. 

Efter behandlingen skal du ligge i sengen mellem 2 og 4 timer, for at såret i lysken ikke springer op. Hvor længe du skal blive i sengen afhænger af undersøgelsen/behandlingen. 

Du må gerne spise og drikke. Hvis du har behov for at lade vandet, får du en kolbe eller et bækken i sengen. Når liggetiden er overstået, må du komme op og gå omkring. 

Afhængig af hvilken undersøgelse/behandling, du har fået lavet, kan du blive udskrevet samme aften eller dagen efter. Efter nogle behandlinger er det nødvendigt, at du får taget røntgenbilleder af brystkassen og ultralydsundersøgelse af hjertet, inden du bliver udskrevet. 


Hjemme igen

Du kan gå almindeligt omkring, men skal vente med sport og cykling i 4 dage efter undersøgelsen/behandlingen. 

Hvis du er øm i lysken, kan du tage 1 g Panodil hver 6 time. 

Det sker, at du får et blåt mærke i lysken. Det er ufarligt og forsvinder af sig selv. 

Hvis du får en bule, eller det bløder fra såret i lysken, skal du sørge for at aflaste indstiksstedet ved at lægge dig ned, trykke på indstiksstedet i ca. 10 minutter og ligge stille 2 timer. Hvis du herefter fortsat bløder, eller hvis føler dig utryg ved situationen, kan du kontakte afdelingen på telefon: 3545 3143 for råd og vejledning. Du kan også ringe til akuttelefonen.Redaktør