Ultralydsskanning af udposning på legemspulsåren

​(Aorta-aneurisme)

Hvad er en ultralydsskanning? 

Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) er det muligt at danne billeder af kroppens organer, herunder pulsårerne (arterier) på halsen, i maven og på benene.

Ultralyd er lydbølger med så høj en frekvens (= høj tone), at de ikke kan opfattes af det menneskelige øre.

Ved en ultralydsundersøgelser sendes lydbølger ud og kastes tilbage til et ultralydsapparat (ultralydsscanner). Ved hjælp af de lydbølger der kastes tilbage, kan apparatet danne et billede af pulsåren og af blodets strømning. Desuden kan blodets strømning omsættes til lyd, som høres igennem apparatets højtalere.

Hvem bliver ultralydsundersøgt?

Ved mistanke om udposning af legemspulsåren, vil man blive tilbudt en ultralydsundersøgelse af maven. Med ultralyd kan størrelsen af udposningen vurderes.

Hvordan foregår det?

Der kommes lidt gelé på maven, som skal sikre god kontakt imellem ultralydsapparatet og huden. Ved de fleste undersøgelser af legemspulsårer ligger du på ryggen på et undersøgelsesleje. 

Hvor lang tid tager det?

Undersøgelsen tager ca. en 1/2 time.

Er der nogen forberedelser før undersøgelsen?

Nej.

Er der noget ubehag?

Generelt nej, men enkelte vil opleve lidt ubehag ved at blive trykket på maven.

Hvilke komplikationer kan der være?

Der anvendes ikke skadelig stråling til en ultralydsundersøgelse, og de ultralydsbølger der bruges, er ufarlige og ikke forbundet med bivirkninger.

​​Hvor foretages undersøgelsen?

På Afdeling for Karkirurgi foretages de fleste ultralydsundersøgelser i forbindelse med vores klinik på 11. sal af specialuddannede sygeplejersker og læger. En gang i mellem foretages undersøgelsen af læger på Afdeling for Røntgen og Skanning.Redaktør