Ultralydsskanning af halspulsåren

Hvad er en ultralydsskanning? 

Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) er det muligt at danne billeder af kroppens organer, herunder pulsårerne (arterier) på halsen, i maven og på benene. 

Ultralyd er lydbølger med så høj en frekvens (= høj tone), at de ikke kan opfattes af det menneskelige øre.

Ved en ultralydsundersøgelser sendes lydbølger ind i kroppen og når de møder strukturer kastes tilbage til ultralydsapparatet. (ultralydsskanner). Ved hjælp af de lydbølger der kastes tilbage, kan apparatet danne et billede af pulsåren og af blodets strømning og vise det på en skærm. Desuden kan blodets strømning omsættes til farver og lyd, som dels kan ses på skærmen og høres igennem apparatets højtalere. 

Hvem bliver ultralydsundersøgt?

Blodprop i hjernen kan hos nogen skyldes åreforkalkning i halspulsåren og dette påvises ved en ultralydsskanning. Desuden kan ultralyd bruges til efterkontrol af visse typer operationer på halspulsåren.

Hvordan foregår det?

Der kommes lidt gelé på huden over den blodåre, der skal undersøges på halsen. Geléen skal sikre god kontakt imellem ultralydsapparatet og huden. Ved de fleste undersøgelser af pulsårer ligger du på ryggen på et undersøgelsesleje, og undersøgelsen tager ca. en 1/2 time.

Er der nogle forberedelser før undersøgelsen?

Nej. Skal legemspulsåren eller bækkenpulsåren undersøges er det en fordel, at du ikke lige har spist.

Er der noget ubehag?

Nej, en ultralydsskanning gør ikke ondt.

Hvilke komplikationer kan der være?

Der anvendes ikke skadelig stråling til en ultralydsundersøgelse, og de ultralydsbølger skanneren udsender er ufarlige og ikke forbundet med bivirkninger.

​Hvor foretages undersøgelsen?

På Afdeling for Karkirurgi foretages de fleste ultralydsundersøgelser i forbindelse med vores klinik på 11. sal af specialuddannede sygeplejersker og læger. En gang i mellem foretages undersøgelsen af læger på Afdeling for Røntgen og Skanning.Redaktør