Ultralydsskanning af benets pulsårer

Hvad er en ultralydsskanning? 

Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) er det muligt at danne billeder af pulsårerne (arterier) på benene.

Ultralyd er lydbølger med så høj en frekvens (= høj tone), at de ikke kan opfattes af det menneskelige øre.

Ved en ultralydundersøgelser sendes lydbølger ud og kastes tilbage til et ultralydapparat (ultralydscanner). Ved hjælp af de lydbølger der kastes tilbage, kan apparatet danne et billede af pulsåren og af blodets strømning.

Desuden kan blodets strømning omsættes til lyd som høres igennem apparatets højtalere. I nogle få tilfælde er det nødvendigt at give ultralydskontrast i en overfladisk blodåre i armen.

Hvem bliver ultralydsundersøgt?

Ved mistanke om åreforkalkning i benenes pulsåre kan dette nogle gange vises ved en ultralydsskanning. Ligeledes kan udposninger på pulsårer vurderes og kontrolleres med ultralyd.

Hvordan foregår det?

Dette afhænger lidt af hvilken pulsåre der skal undersøges. Generelt gælder dog, at der kommes lidt gelé på huden over den blodåre der skal undersøges. Gelén skal sikre god kontakt imellem ultralydsapparatet og huden. Ved de fleste undersøgelser af pulsårer ligger du på ryggen eller på siden på et undersøgelsesleje.

Hvor lang tid tager det?

Undersøgelsen tager imellem 1/2 og 1 time.

Er der nogle forberedelser før undersøgelsen?

Nej.

Er der noget ubehag?

Nej, en ultralydsskanning gør ikke ondt. Hvis du skal have ultralydkontrast, skal du have anlagt en tynd plastik slange i en overfladisk blodåre på arm eller hånd – dette svarer til at få taget en almindelig blodprøve.

Hvilke komplikationer kan der være?

Der anvendes ikke skadelig stråling til en ultralydsundersøgelse, og de ultralydsbølger, der bruges, er ufarlige og ikke forbundet med bivirkninger. Ultralydkontrast er for alle praktiske formål ugiftigt. Meget sjældet kan der optræde en let allergisk reaktion med udslet.

​Hvor foretages undersøgelsen?

På Afdeling for Karkirurgi foretages de fleste ultralydsundersøgelser i forbindelse med vores klinik på 11. sal af specialuddannede sygeplejersker og læger. En gang i mellem foretages undersøgelsen af læger på Afdeling for Røntgen og Skanning.


Redaktør