Ultralydsskanning af åreknuder

​(Varicer)​

Hvad er en ultralydsskanning? 

Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) er det muligt at danne billeder af kroppens organer, herunder blodårer (vener) og åreknuder (varicer) på benene. 

Ultralyd er lydbølger med så høj en frekvens (= høj tone), at de ikke kan opfattes af det menneskelige øre.

Ved en ultralydsundersøgelse sendes lydbølger ind i kroppen og kastes tilbage til et ultralydsapparat (ultralydsscanner). Ved hjælp af de lydbølger der kastes tilbage, kan apparatet danne et billede af blodåren og af blodets strømning og vise det på en skærm. Desuden kan blodets strømning omsættes til farver og lyd som høres igennem apparatets højtalere. 

Hvem bliver ultralydsundersøgt?

Forud for operation for åreknuder fortages en ultralydundersøgelse. Hermed kortlægges omfanget af åreknuderne, og operationen kan planlægges. Desuden bruges ultralyd til kontrol efter operationen.

Hvordan foregår det?

Der kommes lidt gelé på huden over de åreknuder der skal undersøges. Geléen skal sikre god kontakt imellem ultralydsapparatet og huden. Ved de fleste undersøgelser af åreknuder skal du både ligge ned samt stå på en særlig skammel.

Hvor lang tid tager det?

Undersøgelsen tager imellem 1/2 og 1 time.

Er der nogle forberedelser før undersøgelsen?

Nej.

Er der noget ubehag?

Nej, en ultralydsskanning gør ikke ondt.

Hvilke komplikationer kan der være?

Der anvendes ikke skadelig stråling til en ultralydsundersøgelse, og de ultralydsbølger, der bruges, er ufarlige og ikke forbundet med bivirkninger.

​Hvor foretages undersøgelsen?

På Afdeling for Karkirurgi er fordelt på to hospitaler - Rigshospitalet og Gentofte Hospital. foretages de fleste ultralydsundersøgelser i forbindelse med vores klinik i vores afdeling på Gentofte samt på Rigshospitalet.


Redaktør