Ballonbehandlinger og røntgenundersøgelser

Der foretages røntgenundersøgelse og ballonbehandling af pulsårer på Rigshospitalet og Gentofte Hospital, samlet set med ca. 2000 behandlinger om året.

På Rigshospitalet foregår det på Afdeling for Røntgen og Skanning opgang 2, 2. sal (2021) samt på operationsgangen opgang 2, 4. sal (2041). På Gentofte Hospital foregår det på Radiologisk afdeling opgang 4.

Alle patienter skal først møde og blive indlagt på Afdeling for Karkirurgi. 

De fleste patienter behandles for åreforkalkning med nedsat blodforsyning til benene. På Rigshospitalet behandles desuden en gruppe patienter med udposning på legemspulsåren, hvor der indlægges en foring (stentgraft - EVAR) via lysken under røntgengennemlysning.

Langt de fleste ballonbehandlinger af forsnævring foregår med vågen patient i lokalbedøvelse via et stik i lysken.

Behandlingsrum, personale og b​​ehandlings​procedure

Patienten lægges på det specielle bevægelige leje. Med røntgenapparatet tages der billeder fra forskellige vinkler, der vises på skærmen.​

Efter lokalbedøvelse i huden over lysken indføres et tyndt plastikrør i pulsåren. Igennem dette indsprøjtes der kontrast, og herved bliver det muligt at røntgenfotografere pulsåren. Kontrastindgiften kan opleves som en varm fornemmelse ned igennem kroppen, hvor det er nødvendigt at man ligger stille for at opnå en god kvalitet af billederne.

Forsnævring eller hel tillukning af pulsåren lokaliseres. Genåbning af pulsåren foregår ved ballonudvidelse og oftest lægges der et lille metalnet (stent) ind for at stabilisere karvæggen. 

​​​Selve ballonudvidelsen kan ofte opleves som et mindre ubehag, hvor det er vigtigt at meddele dette til operatøren (lægen). 

Under selve behandlingen vil der, udover lægen, være 2-3 assisterende radiografer eller sygeplejersker, der hjælper til og kommunikerer med patienten.

Da der både til undersøgelser og ballonbehandlinger anvendes røntgenstråler bærer personalet beskyttelsesforklæder af bly.

Den mængde røntgenstråling der anvendes ved en enkelt undersøgelse indebærer kun en yderst beskeden risiko for den enkelte patient. Men personalet skal bruge blybeskyttelse, da de udsættes for stråling hver dag.

For at undgå blødning fra indstiksstedet i lysken vil der efter endt undersøgelse og behandling blive presset i ca. 10 min., dér hvor plastikrøret blev fjernet. Herefter køres patienten tilbage til stuen på Afdeling for Karkirurgi til observation og man skal forblive liggende fladt på ryggen i sengen i 4 timer.Redaktør