Udposning på legemspulsåren

​(Aorta-aneurisme)​

​Legemspulsåren er en stor pulsåre, der løber fra hjertet og ned igennem maven, hvor den forsyner mavens organer med blod for derefter at dele sig i bækkenet til to bækkenpulsårer.

Hvem får et aneurisme?

 • ​Folk med åreforkalkning.
 • Ældre, men kan forekomme allerede fra 40-års alderen.
 • Rygere er mere udsat end ikke-rygere.

Hvorfor får man et aneurisme?

Udposningen opstår på baggrund af åreforkalkning. Åreforkalkning gør nogen gange pulsårens væg tynd, så der dannes en udposning - et aneurisme.

Hvilke tegn kan der være?

Ofte har man ingen gener, og aneurismet opdages i forbindelse med en rutinemæssig undersøgelse af maven eller i forbindelse med for eksempel en ultralydsundersøgelse foretaget af anden grund.

Med årene har udposningen tilbøjelighed til at vokse, og der er risiko for, at den kan briste. Bristningen kan enten ske pludseligt eller som oftest ledsaget af smerter i maven eller ryggen. Uden behandling vil man forbløde.

​Hvilke undersøgelser kan lægen foretage?

 • ​Ved en ultralydsskanning kan man se et aneurisme og måle størrelsen.
 • Skal man have mere detaljerede undersøgelser, får man lavet en CT-skanning med kontrast.

Hvordan behandler man det?

Den eneste behandling er operation enten som åben med et snit i maven eller med en foring af udposningen indvendigt via snit i lyskerne. Jo større udposningen er, des større er risikoen for, at den brister. 

Derfor anbefaler man operation til ellers raske personer, når aneurismet er over en vis størrelse i diameter, eller hvis man har symptomer fra aneurismet.

Hvis udposningen er så lille, at man ikke anbefaler operation, kontrolleres man gerne en gang om året med ultralydsskanning.

Hvad kan man selv gøre?

 • ​Det vigtigste er at holde op med at ryge. Der findes mange hjælpemidler og kurser for rygeafvænning. Egen læge kan hjælpe med at vurdere, hvad der er bedst egnet for den enkelte.
 • Man skal kigge på sin kost og spise mindre fedt samt flere grøntsager. Der er udgivet mange gode bøger om emnet. Nogle har også god gavn af at snakke med en diætist.
 • Hvis man er overvægtig, er det vigtigt at tabe sig. Her kan en diætist ligeledes hjælpe.
 • Motion er vigtig.
 • Et enkelt glas rødvin om dagen er godt, men man skal holde igen med øl. Man skal ikke drikke mere end Sundhedsstyrelsen anbefaler: Højst 14 genstande ugentlig til kvinder og højst 21 genstande ugentligt til mænd.
 • Hvis man har sukkersyge, er det vigtigt, at den er velreguleret. Er man i tvivl, skal man kontakte sin læge.

Hvilke komplikationer kan der være?

Der er risiko for, at aneurismet brister, og man forbløder.

I forbindelse med operation kan der opstå blødning, som behandles med blodtransfusion. Desuden er der risiko for infektion, som behandles med antibiotika. Der er også risiko for hjertekomplikationer, specielt hvis man i forvejen er hjertesyg.​

Læs mere
Redaktør