Operation for udposning på hovedpulsåren

​(Aneurisme)

En udposning på pulsåren kaldes et aneurisme.  Den ses ofte på hovedpulsåren i maven men kan også ses på andre pulsårer. Symptomer er sjældne, hvorfor sygdommen ofte opdages tilfældigt ved undersøgelser for andre sygdomme. 

Når der er symptomer, er det oftest ved smerter i maven eller i ryggen lidt højere end lænden. Udposningen kan vokse og i værste fald briste. Risikoen vil altid vurderes af den læge, der planlægger din operation. Formålet med operation er at undgå, at udposningen brister.

Blodfortyndende medicin inden operationen

Når man tager blodfortyndende medicin, er man i øget risiko for blødning under en operation. Denne øget  risiko fjernes ved at holde pause med medicinen inden operationen. Hvis du er i behandling med anden blodfortyndende medicin end Hjertemagnyl, skal du holde pause med medicinen, inden operationen. 

Du får besked om, hvor mange dage, du skal holde pause, når operationen besluttes. Antal dage afhænger af den
specifikke medicin. 

Medicin for diabetes inden operationen

Hvis du er i behandling med Metformin, Orabet eller Glucophage for sukkersyge, skal du undlade at tage disse tabletter to dage (48 timer) før operationen.


Dagen før operationen

Du bliver indlagt og skal tale med:

 • en læge, som skriver din journal og informerer dig om operationen,
 • en sygeplejerske, som forbereder dig til operationen og informerer dig om indlæggelsen, 
 • en anæstesilæge, som forbereder dig til bedøvelsen.

Du skal have lavet forskellige undersøgelser bla.

 • blodprøver,
 • hjertekardiogram (EKG),
 • evt. et røntgenbillede af hjerte og lunger.
Den kirurg, som skal operere dig, taler om muligt med dig om eftermiddagen – alternativt næste morgen inden operationen.


HUSK inden operationen

Du skal faste 6 timer inden operationen. Dvs., at du ikke må spise efter kl. 02.00 om natten. Dog må du gerne drikke vand og saft indtil kl. 06.00 om morgenen på operationsdagen.


Operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Inden du bliver helt bedøvet, får du lagt et tyndt kateter i ryggen. Gennem kateteret får du smertestillende medicin både under operationen og 3 dage efter. Når du er bedøvet, får du lagt et kateter i din blære gennem urinrøret, som opsamler din urin. Kirurgen opererer dig gennem et snit, der som regel går på tværs af din mave over navlen. Kirurgen erstatter udposningen med en kunstig åre. Selve operationen varer 2-3 timer.


Lige efter operationen

Efter operationen bliver du overført til vores opvågningsafsnit. Her vil du sove den første nat. Du må spise og drikke frit efter operationen og komme op at sidde i en stol. Du må få et kort besøg af en pårørende på opvågningsafsnittet. Besøget skal aftales gennem sengeafsnittet 3113 eller 3114. 


Tilbage på sengeafsnittet

Som regel varer indlæggelsen 5 dage efter operationen. For at komme sig godt efter operationen er det vigtigt at være så aktiv som muligt fra 1. dag efter operationen. Det betyder, at du skal være indstillet på at være mere og mere ude af sengen fra dag til dag.  Hvis du ikke kan spise alt, hvad du har behov for, supplerer vi din kost med proteindrikke. Du kan være træt efter operationen, og du kan have lette smerter i operationssåret. Efter en større operation er det almindeligt at reagere psykisk. Det er en forbigående reaktion. 


Komplikationer

Der kan opstå komplikationer under og efter operationen. De hyppigste er:

 • påvirkning af hjerte og lunger der evt. kræver intensiv behandling (10-15%),
 • påvirkning af nyrerne (5-10%), oftest forbigående, men evt. med dialysebehov i en periode,
 • disse komplikationer kan i sjældne tilfælde være dødelige (3-5%),
 • nedsat evne til at få rejsning hos mænd med forud normal funktion (50%), oftest forbigående. kan afhjælpes med medicin,
 • nedsat blodforsyning til en del af tyktarmen, der kan medføre, at man skal have stomi (tarmen føres ud på maven) i en periode (ca. 2%),
 • betændelse i sår (2-3%). I sjældne tilfælde omkring den indsatte kunstige åre (0,5%).

Bilkørsel

Efter operationen må du gerne køre bil igen. Vi anbefaler at genoptage bilkørsel en måned efter operationen, og når du føler det er forsvarligt. Du kan bruge sikkerhedsselen, som du plejer. Inden operationen må du ikke køre bil, hvis din udposning er mere end 6,5 cm i diameter. Ved erhvervskørsel må din udposning
ikke være mere end 5,5 cm. (Vejledning om helbredskrav til kørekort. Styrelsen for Patientsikkerhed August 2017). 


Hvad må man ellers?

Du kan genoptage arbejdet, når du føler dig i stand til det. Dog må du ikke løfte tungt 6-8 uger efter operationen af hensyn til risiko for at danne brok. Vi anbefaler 1 måneds rekreation. Har du brug for en lægeerklæring, skal din egen læge skrive denne. Det er vigtigt at styrke kredsløbet og fysikken efter operationen. Vi anbefaler, at du går en tur dagligt, gerne udendørs, hvis det er muligt. Sundhedsstyrrelsen anbefaler, at man rører sig 30 min. dagligt. Sol kan påvirke helingen af operationsarret. Vi anbefaler derfor, at du undgår direkte sol på operationsarret i et år efter operationen. 


Udlandsrejse

Efter indlæggelse og operation gælder særlige regler for udenlandsrejser både i den offentlige og i private sygeforsikringer. Som hovedregel gælder, at man IKKE er dækket af hverken offentlig eller privat  sygeforsikring de første 2-6 måneder efter en indlæggelse.

Planlægger du at rejse udenlands inden for de første 6 måneder, bør du henvende dig til SOS International a/s (tlf. 70 10 50 58), der administrerer sygesikringsordningen, eller henvende dig hos dit eget forsikringsselskab. 


Kontrol

Efter du er udskrevet, vil du blive tilbudt kontrol i vores ambulatorium 6 uger og 1 år efter operationen. 


Forebyggelse

Èn af årsagerne til dannelse af udposning på hovedpulsåren og åreforkalkning er tobaksrygning. Rygning kan også give komplikationer til operationen. Hvis du ryger, anbefaler vi, at du holder op. Tal evt. med personalet om hjælp til at holde op med at ryge. 

Forhøjet kolesteroltal er også en vigtig årsag til åreforkalkning. Det er derfor vigtigt, at kolesteroltallet sænkes . Kolesteroltallet kan sænkes med ændrede kostvaner og medicin. Vi anbefaler, at du fortsætter med den kolesterolnedsættende medicin resten af livet. Vi anbefaler også, at du fortsætter med den blodfortyndende medicin, der forebygger blodpropper, resten af livet.


Hent som pdf
Redaktør