Operation for åreforkalkning i legems- og bækkenpulsåren

​(Cross-over bypass og bukseprotese)

​​​​​

Legemspulsåren er en stor pulsåre der løber fra hjertet og ned igennem maven, hvor den forsyner mavens organer med blod for derefter at dele sig i bækkenet til to bækkenpulsårer, der fører blodet videre til benene. 


Patienter med svær åreforkalkning i bækken- eller legemspulsårerne kan få genetableret blodforsyningen til benene ved en cross-over bypass operation eller ved en bukseproteseoperation.

Hvordan foregår operationen? 

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Ved operationen syer man en kunstig åre ind, der fører blodet udenom de tillukkede pulsårer. Den kunstige åre er lavet af dacron eller teflon og er meget holdbar.
 
Hvis det kun er den ene bækkenpulsåre, der er forkalket, kan den kunstige åre føres fra den raske pulsåre i den ene lyske og over til den anden lyske (femoro-femoral cross-over bypass). Man kan da nøjes med et snit i hver lyske.
 
Hvis man skal opereres på legemspulsåren, eller begge bækkenpulsårer er forkalkede, er det nødvendigt med et større snit i maven. Den kunstige åre indsyes da fra legemspulsåren og ned til begge lårpulsårer (en bukseprotese.)

Hvor lang tid tager operationen? 

Selve operationen tager 2-3 timer. Har man opereret på legemspulsåren, bliver man kørt til hospitalets opvågningsafdeling, hvor man bliver behandlet og observeret. For det meste bliver man der til næste morgen.
 
Er man kun blevet opereret i lyskerne, vil man blive kørt på opvågningsafdelingen, hvor man bliver behandlet og observeret i et par timer.
 
Grunden til, at man skal på opvågningsafdelingen, er, at man her har bedre muligheder for at observere og gribe ind, hvis der skulle opstå problemer.

​Hvordan har man det bagefter? 

Lige efter operationen er man træt og døsende, og efter operation på legemspulsåren kan der godt gå nogle dage, før end der kommer gang i tarmene igen, så man kan have lidt kvalme og ubehag.

De slanger og rør, man har efter operationen, fjernes i takt med at kroppen begynder at fungere normalt igen.
 
Man kan have smerter i sårene, men man vil blive behandlet med smertestillende tabletter eller med en rygmarvsbedøvelse - det er vigtigt man kommer ud af sengen og gå.

Hvilke komplikationer kan der være? 

Der kan komme blødning eller betændelse i såret. Det kan nødvendiggøre en ekstra operation, hvilket er forbundet med en vis dødelighed. 

Der kan opstå problemer med hjertet eller lungerne, for eksempel lungebetændelse.

Hos mænd kan potensen nedsættes.

Før operation bør risikoen for komplikationer altid vejes overfor gevinsten ved operation: At gangsmerter fjernes og eventuelle bensår heler op.

Hvor hurtigt er man frisk?

Man bliver som regel udskrevet 3-8 dage efter operationen.

​Hvad må man ikke gøre? 

Du må ikke ryge. Vi anbefaler stærkt, at man holder op med at ryge helst inden operationen, da man ved at holdbarheden af operationen forringes væsentligt, hvis man fortsætter med at ryge. Ligesom sårkomplikationer er hyppigere hvis man ryger.

Fysisk tungt arbejde skal undgås de første 3 måneder efter operationen

​Er der nogen genoptræning?

Regelmæssig motion er godt, brug kroppen og benene indenfor smertegrænsen.

​Skal man til kontrol?

Inden man bliver udskrevet får man målt sit ankeltryk. Du bliver indkaldt til kontrol efter 6 uger og efter 1 år.

Hvornår skal man have fjernet trådene?

Trådene skal fjernes 10-14 dage efter operationen. Dette foregår som regel hos din praktiserende læge.

Læs mereRedaktør