​​

Hepatitis C

Hepatitis betyder leverbetændelse. Der findes 5 forskellige former for hepatitis, hvoraf 3 kan give kronisk hepatitis. Sygdommen Hepatitis C forårsages af hepatitis C virus (HCV) og er ofte kronisk, dvs. at den varer mere end 6 måneder.

​Smitteveje

Hepatitis C smitter overvejende med blod, og den hyppigste smittevej er via intravenøst stofbrug eller stikuheld. Sygdommen kan også overføres seksuelt.

Hvordan stilles diagnosen?

Vi bruger blodprøver til at stille diagnosen, samt ultralyd af leveren og måling af leverstivhed til at vurdere komplikationer.

Symptomer

De fleste patienter med mild sygdom er helt symptomfrie.

Sygdommens forløb

Patienter med kronisk hepatitis C kan med tiden udvikle skrumpelever, nedsat leverfunktion og i sjældne tilfælde leverkræft. Vi bruger blodprøver, ultralyd af leveren og måling af leverens stivhed til at afgøre, hvilket stadie, sygdommen er i, og om der er grund til at give behandling.

Behandlingsmuligheder

Behandlingsmulighederne for kronisk hepatitis C er i dag utroligt gode, og vi kan fjerne sygdommen hos stort set alle patienter.

Behandlingen

Behandlingen varer typisk 8-12 uger og består oftest af en tablet dagligt. Medicinen udleveres fra klinikken. Der er meget få bivirkninger, og behandlingen er meget effektiv. Man betragtes som ”helbredt”, hvis blodprøver viser, at virus er ude af kroppen tre måneder efter behandlingen er slut. Dog kan man ikke forvente, at arvæv i leveren, som allerede er dannet, forsvinder. Det kan derfor blive aktuelt med fortsat opfølgning i hospitalsregi, selv efter at hepatitis C virus er uden af kroppen.Redaktør