KMA’s bioanalytikere udtaget til strejke

Det skete i de dage i starten af 2018, at overenskomstforhandlingerne mellem Danske Regioner og Sundhedskartellet brød sammen, og en storkonflikt blev varslet over det ganske land. Bioanalytikerne på Klinisk Mikrobiologisk Afd. på Rigshospitalet blev mod al forventning udtaget til strejke.


Nu skulle der tænkes over hvilket arbejde, der stadig skulle pågå under en strejke, og det var ikke nemt. Der skulle tages forbehold for mange faktorer, da mange af vores patienter er kritisk syge eller hurtigt kan blive det, hvis et svar fra KMA udebliver. Møder blev holdt og dokumenter sendt frem og tilbage, og til sidst blev vi enige om størrelsen på vores nødberedskab, som i sidste ende ikke var meget mindre end den daglige bemanding. Dog var det vigtigt at sende et signal, uden at det kom til at koste patienters liv eller førlighed.

Bioanalytikerne holdt fanen højt, selv da det stod klart, at de selv kom til at finansiere de dage, de ikke måtte komme på arbejde og at al ferie, der ikke var påbegyndt inden en strejke, ville blive udskudt. Klar til kamp var vi og klar til at vise, at vi ikke sådan kan undværes.

Planer for nødberedskabet blev lagt for hver uge, og hver gang Forligskvinden udskød konflikten, blev der lagt nye. Vi blev helt verdensmestre i at planlægge nødberedskab.

Men der var også arbejde at gøre udenfor afdelingen, og mange demonstrationer blev afholdt i København, også med repræsentation fra KMA i de flotte grønne jakker. Det var en oplevelse at være en del af denne historiske storkonflikt, selvom alle håbede, at den ikke ville blive til noget.

Et lettelsens suk drog vi derfor alle, da vores repræsentanter for Sundhedskartellet kunne træde ud fra Forligsen natten til d. 28. april 2018 og fortælle, at en aftale var landet.


Redaktør