Rigshospitalet er det største af Danmarks tre transplantationscentre, der også tæller Aarhus og Odense. Det skyldes, at transplantationer med lever, lunger og bugspytkirtel kun foretages på Rigshospitalet.
I 2020 blev udført 207 operationer på Rigshospitalet, hvor patienter fik nye organer. Så mange transplantationer har der ikke været foretaget nogen af de foregående 10 år. Det er sket samtidig med, at hospitalet har haft ekstra opgaver i forbindelse med COVID-19 pandemien.
Nye metoder og muligheder
Forældre giver et stykke lever til deres børn
Normalt kommer transplantationslevere fra donorer, der er erklæret hjernedøde, men i 2020 genindførte lægerne ved Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik en metode, hvor forældre kan være donorer for deres leversyge børn. Det sker ved, at kirurgerne bortopererer et stykke af den ene forælders lever, som efter nogle uger vil have vokset sig tilbage til samme størrelse og funktionsniveau som før operationen. Det udtagne stykke opereres ind i barnet og kan gøre det ud for barnets lever.
- Der er store perspektiver i at kunne bruge forældrene som donorer. Det betyder, at vi ikke skal vente på en donor med en lever af så god kvalitet og en størrelse, at den kan blive skåret til, så den passer i et lille barn. Vi kan foretage operationen, præcis når det passer i barnets forløb, fortæller overlæge ved Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik Nicolai Aagaard Schultz.
Patienter kan få en nyre i bytteprogram
Også på transplantationsområdet for nyrer er der sket en udvikling. To af de nyretransplanterede fik i 2020 en nyre gennem Scandiatransplants nyreudvekslingsprogram for transplantation med levende nyredonorer.
Fordi mennesker har to nyrer, har nyresyge på venteliste til transplantation mulighed for selv at finde en levende person, der vil donere sin ene nyre til dem. Nyren skal dog passe til modtageren, og det gør den ofte ikke, heller ikke selv om et nært familiemedlem melder sig som donor. Ideen bag nyreudvekslingsprogrammet er, at man via en database kan finde andre donor- og modtagerpar, hvor direkte donation heller ikke er mulig, men hvor modtagerne i stedet kan bytte donorer.
- Det kan betyde forskellen på, om vi overhovedet kan transplantere, og i nogle situationer kan det betyde, at vi kan transplantere med mindre brug af de immundæmpende stoffer, som patienterne får for ikke at afstøde deres nye nyre, siger Søren Schwartz Sørensen, der er overlæge og professor ved Nefrologisk Afdeling.
Lunger transplanteret med ny metode
I 2020 blev Rigshospitalet det første sted i Skandinavien til at udføre en lungetransplantation med en ny metode fra Toronto. Patienten havde en årrække stået på venteliste, uden at det var lykkedes at finde et matchende organ, fordi patienten havde mange antistoffer. Med metoden fra Toronto renses patienters blod for antistoffer under transplantationen og i dagene efter. Forløbet er gået over al forventning, og patienten har det godt.
Transplantationer på Rigshospitalet i 2020
- Nyre: 89
- Lever: 65
- Lunge: 28
- Hjerte: 15
- Nyre-bugspytkirtel: 7
- Lever-Nyre: 1
- Hjerte-Nyre: 1
- Hjerte-Lunger: 1
Landsdækkende tal for organdonationer kan ses hos Dansk Center for Organdonation
https://organdonor.dk/