Kristine fik en nyre med nyt bytteprogram

​Rigshospitalet er med i en ny ordning, der matcher levende nyredonorer og patienter. Det giver nogle en ekstra chance for transplantation


”I det her år med corona føler mange, at de er blevet berøvet deres frihed. Jeg føler, at jeg har fået min tilbage,” siger Kristine Lykke Roed, der fik en nyretransplantation sidste år. 


35-årige Kristine Lykke Roed var i 2020 den første patient på Rigshospitalet, som fik transplanteret en nyre via et nyrebytteprogram med levende nyredonorer. Siden 2011 havde hun været i dialyse tre gange om ugen, mens hun håbede på at få en nyre via ventelisten eller fra en i hendes omgangskreds. 

- Det var rørende, at så mange gerne ville donere en nyre. Både venner, familie og endda tidligere kollegaer tilbød mig en af deres nyrer. Men hver gang en af dem blev undersøgt, passede nyren ikke til mig, fortæller Kristine Lykke Roed.

Mange patienter oplever, at selv om en, de kender, vil donere en nyre til dem, så passer nyren ikke. Hvis patienten har antistoffer rettet mod donorens vævstype, er en direkte donation ikke mulig.

Bedre chance med flere lande

Men i 2020 skete det, Kristine Lykke Roed havde brug for. Sammen med sin tante, der gerne ville donere sin ene nyre, kom hun med i Scandiatransplants nystartede nyreudvekslingsprogram for patienter og donorer, hvor direkte donation ikke er mulig. Ideen bag programmet er, at der er andre donor- og modtagerpar, hvor direkte donation heller ikke er mulig, men hvor modtagerne kan bytte donorer, fortæller Søren Schwartz Sørensen, der er overlæge og professor ved Nefrologisk Afdeling:

- Jo flere lande, der er med, jo bedre bliver chancen for et godt match. Det kan betyde forskellen på, om vi overhovedet kan transplantere, og i nogle situationer kan det betyde, at vi kan transplantere med mindre brug af de immundæmpende stoffer, som patienterne får for ikke at afstøde deres nye nyre, siger han og tilføjer, at programmet dog også har begrænsninger:

- Nogle patienter vil have så mange antistoffer, at det selv med mange patienter og donorer vil være svært eller umuligt at finde et match.

Match i Sverige efter tre uger

Det var det heldigvis ikke for Kristine Lykke Roed. Efter kun tre uger var der et match, hvor en nyre fra Sverige passede til Kristine, mens hendes tantes nyre passede til en anden i bytteprogrammet. 

På operationsdagen får donorerne opereret deres nyrer ud samtidig, og herefter udveksler hospitalerne nyrerne, så modtagerne kan transplanteres senere samme dag.  

Ifølge Søren Schwartz Sørensen kræver det megen koordination, for at programmerne kan fungere. Mange faggrupper med specialviden skal arbejde sammen, blandt andre fagpersoner fra vævstypelaboratorier, transplantationskoordinatorer, plejepersonale på operations- og transplantationsafdelinger samt læger fra urologisk og nefrologisk afdeling. Det har krævet en ekstraordinær indsats fra personalet, fortæller han. 

- Det er et eksempel på, at vi kan noget særligt, når alle afdelinger arbejder sammen. Nyrerne i bytteprogrammet skal transporteres mellem hospitaler, før de kan indsættes, og derfor sker transplantationen uden for normal arbejdstid. Det kræver, at for eksempel kirurger og anæstesiologer møder ekstra ind, og der har været stor velvilje og fleksibilitet til at få det til at lykkes, siger han. 

Tør lægge planer for fremtiden

Kristine Lykke Roed, der havde hørt om nyreudvekslingsprogrammer i USA, er lykkelig for, at det også er blevet en mulighed i Danmark:

- Jeg er rigtig glad for at slippe for dialyse. At få en ny nyre har været så meget bedre, end jeg nogensinde havde turde håbe på. Nu kan jeg bedre nyde mit liv sammen med mine nærmeste, hvor jeg før brugte rigtig meget energi på min sygdom og muligheden for at få en ny nyre. Jeg kan endda få et fuldtidsarbejde, planlægge at rejse og måske få et barn. I det her år med corona føler mange, at de er blevet berøvet deres frihed. Jeg føler, at jeg har fået min tilbage.

Nyrebytte: 

  • I 2020 foregik to nyretransplantationer på Rigshospitalet ved hjælp af Scandiatransplants nyrebytteprogram med levende donorer. 

  • Sverige, Danmark og Finland er p.t. med.

  • Nogle donorbytter kan ske parvis, andre gennem bytte mellem flere donor- og modtager-par eller i kæder.

  • Fire gange om året matches de registrerede donorer og modtagere i et computerprogram.  





Redaktør