Indledning
Vi håber denne patientinformation kan være en hjælp til at få et overblik over den behandling, vi anbefaler dig. Dine pårørende kan også have glæde af at læse patientinformationen for bedre at kunne støtte dig i behandlingsforløbet. Inden behandlingen starter, bliver du også informeret mundtligt om behandlingens virkning og bivirkninger.
Præparatnavne
Den behandling, du er blevet tilbudt, indeholder stoffet Bortezomib, i daglig tale også kaldet Velcade®. Velcade® virker på din sygdom ved at nedsætte antallet af kræftceller, så de raske celler får mere plads og nedbrydningen af knoglevæv minimers.
Behandlingsforløbet
Din behandling med Velcade® foregår i afdelingen. Behandlingen får du i serier. En serie varer 21 dage (3 uger) og derefter begynder du på en ny serie. Hvis du får behandlingen som forbehandling inden højdosis kemoterapi med stamcellestøtte, får du 3 - 4 serier med Velcade®. Hvis behandlingen derimod gives senere i dit sygdomsforløb, gives der som regel mellem 6 og 8 serier. Men det afhænger dels af din sygdom, og dels af hvordan du tåler behandlingen.
Du får jævnligt taget blodprøver for at se, hvordan behandlingen virker. Samtidig er blodprøverne også med til at vise, hvordan du tåler behandlingen. Du får taget blodprøver inden hver behandling med Velcade®. Din læge og sygeplejerske fortæller dig om dit konkrete behandlingsforløb.
Sådan får du behandlingen
Behandlingen får du almindeligvis i klinik for Blodsygdomme, den kan dog også gives under indlæggelse.
- Inden du kommer i klinikken, skal du have taget blodprøver i blodprøvetagningen på 2103
- Hver gang du møder til behandling, taler du med en læge og/eller en sygeplejerske. Under konsultationen hører vi til dit helbred, eventuelt undersøger dig og giver dig svar på blodprøverne. Dagens behandling og det næste besøg bliver planlagt
- Lægen ordinerer din behandling
- Efter behandlingen kan du tage hjem, hvis du ikke skal andet på hospitalet
Sygeplejersken:
- Taler med dig om, hvordan du har det, og hvilke bivirkninger du eventuelt har og har haft. Du afleverer bivirkningsskemaet til lægen eller sygeplejersken
- Bestiller behandlingen på sygehusets apotek
- Måler dit blodtryk og puls samt din temperatur
- Giver dig behandlingen med Velcade®
- Udleverer medicin til dig.
Velcade® får du som en indsprøjtning under huden enten i maveskindet eller i låret. Dosis af Velcade® er individuel ud fra det enkelte menneskes overflade, men der gives typisk 1-4 ml. Velcade® får du over få minutter.
Supplerende behandling
Du har en øget risiko for at få virusinfektioner, især helvedesild (Herpes Zoster) under behandlingen med Velcade®. Du skal derfor have en behandling med tabletter, der beskytter dig mod helvedesild (fx Aciclovir®). Tabletterne skal du tage om morgenen og aftenen i hele behandlingsforløbet og op til 3 måneder efter afsluttet behandling.
Bivirkninger
Alle mennesker er forskellige og reagerer derfor forskelligt på behandlingen. Du skal tale med din læge og sygeplejerske, hvis du oplever bivirkninger under behandlingen. Din læge og sygeplejerske hjælper dig med at lindre disse bivirkninger. Hvis bivirkningerne er alvorlige, kan din læge, i samråd med dig, nedsætte dosis, pausere behandlingen midlertidigt eller vælge at stoppe behandlingen.
De hyppigste og de mest alvorlige bivirkninger, der kan forekomme ved din behandling, er nævnt i denne patientinformation. Ønsker du uddybende information om bivirkningerne, er du altid velkommen til at spørge personalet. Du kan også søge information om medicinen på internettet, f.x på www.produktresume.dk eller www.medicin.dk.
Bivirkninger til Velcade®
Føleforstyrrelser og nedsat kraft
Velcade® kan give føleforstyrrelser i form af prikken, stikken, sovende eller snurrende fornemmelser specielt i fingre og tæer. Nogle oplever tiltagende vanskeligheder med at knappe knapper, strikke, sy eller gå op og ned ad trapper. Mænd kan opleve ændret følsomhed i penishovedet og rejsningsproblemer. Kvinder kan opleve ændret følsomhed i skeden og ved klitoris.
Påvirkningen af nerverne kan også medføre smerter (”nervesmerter”), som kan føles lynende, jagende eller stødende. Det kan være, at du pga. sygdommen eller tidligere behandling allerede har føleforstyrrelser eller nedsat kraft inden start på behandling med Velcade®. Generne kan da blive værre.
Det er vigtigt for det videre behandlingsforløb, at du informerer lægen eller sygeplejersken, hvis du har føleforstyrrelser. Tal også med lægen eller sygeplejersken, hvis du har behov for smertestillende medicin.
Blødning
Du kan have øget risiko for blødning i perioder af behandlingen. Det skyldes kemoterapiens virkning på de raske celler i knoglemarven, så antallet af blodplader (trombocytter) bliver nedsat. Blodpladerne er med til at stoppe blødninger.
Hvis du får en eller flere af de symptomer, der er nævnt nedenfor, skal du kontakte afdelingen. Du skal måske have transfusion med blodplader.
Hvilke symptomer skal du især være opmærksom på:
- Blødning fra næse, mund eller skede
- Blod i afføring eller urin
- Mange små røde prikker specielt på benene
- Mange blå mærker i huden
Hvad kan du selv gøre for at undgå blødning:
- Brug en blød tandbørste
- Brug elektrisk barbermaskine i stedet for barberblad
- Tag ikke tabletter mod gigtsmerter (Ibuprofen®, Todolac®) og medicin, der indeholder acetylsalicylsyre (Kodimagnyl®, Treo®), da de øger risikoen for blødninger og i øvrigt belaster nyrerne
- Undgå kraftig fysisk anstrengelse
Ændret afføring
Du kan få forstoppelse eller tynd mave (diarre) efter en behandling med Velcade®.
Hvis du får forstoppelse, er det vigtigt, at du tager det afføringsmiddel, som du får anbefalet. Afføringsmidler købes på apoteket uden recept (fx Picolondråber®, Movicol® pulver).
Hvad kan du selv gøre for at holde maven i gang:
- Drik rigelig væske, gerne 2-3 liter hver dag
- Hold dig i bevægelse, undgå sengeleje
- Spis fiberrigt mad fx grøntsager, hvedeklid, tørrede frugter i form af svesker, abrikoser og rosiner eller hørfrø.
En af årsagerne til diarre er, at slimhinderne i tarmen afstødes og tarmens evne til at opsuge væske bliver nedsat. Det kan derfor være nødvendigt at være indlagt i forbindelse med længerevarende diarre, så du kan få væske direkte i blodbanen. Det kan også være nødvendigt at give stoppende medicin.
Hvad kan du selv gøre ved let diarre:
- Drik rigeligt, fordi du mister væske
- Spis bananer, dåsefrugt, supper og sportsdrikke for at holde saltbalancen
- Gamle husråd som revet æble, havresuppe, hvidt brød, kartoffelmos og ris kan muligvis afhjælpe diarreen
Har du feber og diarre, skal du kontakte afdelingen, da du kan have en tarminfektion og behøve behandling.
Træthed
De fleste oplever træthed i forbindelse med sygdommen, men også under kemoterapien. Du kan opleve en træthed, der ikke forsvinder trods hvile og en god nattesøvn.
Hvad kan du selv gøre for at afhjælpe træthed:
- Hold flere små hvilepauser i løbet af dagen
- Sørg for at få frisk luft og gå små ture
- Sørg for let adspredelse i din hverdag
- Bed familie og venner om hjælp til praktiske gøremål.
Feber og infektion
Det er sjældent, at man får feber og infektion ved behandlingen. Men din sygdom kan i sig selv give både feber og infektion, da antallet af hvide blodlegemer (leukocytter) kan være nedsat. De hvide blodlegemer er vigtige i kroppens forsvar mod infektioner.
Hvis du får en eller flere af de gener, der er nævnt nedenfor, skal du kontakte afdelingen. Lægen vurderer, om du skal indlægges og behandles med antibiotika i drop, eller du kan være hjemme og få antibiotika som tabletter.
Hvilke gener skal du især være opmærksom på:
- Temperatur over 38,5 oC
- Almen utilpashed, svimmelhed og kulderystelser
Hvad kan du selv gøre for at undgå infektioner:
- Hold god håndhygiejne - vask hænder efter toiletbesøg og før måltider
- Drik rigelig væske for at undgå blærebetændelse
- Undgå kontakt med personer der hoster, er forkølede eller har feber.
Kvalme og opkastning
Det er sjældent, at man får kvalme og opkastning af Velcade®. Tal med sygeplejersken eller lægen, hvis du har kvalme, da det kan være nødvendigt med nærmere undersøgelser eller evt. kvalmestillende medicin.
Andre bivirkninger
I dit behandlingsforløb med Velcade® kan du opleve andre bivirkninger. Nogle patienter får fx hovedpine, ledsmerter, udslæt m.m.
For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt, at du oplyser os, om de bivirkninger du får i forbindelse med behandlingen.
Kontakt altid Afdeling for Blodsygdomme ved:
- Temperatur over 38,5 oC eller gentagne målinger med temperatur over 38,0 oC
- Blødning, som ikke standser af sig selv
- Stærke smerter
- Synsforstyrrelser og stærk hovedpine
- Åndenød eller stakåndethed
- Smerter i brystet eller ved vejrtrækning
- Føleforstyrrelser eller sovende fornemmelser i fingre, tæer eller fødder
- Udslæt
- Forstoppelse igennem flere dage
- Diarré, som varer mere end 1-2 dage
- Opkastninger, som varer mere end 1-2 dage
- Hvis du har glemt at tage medicin, du får som behandling af din kræftsygdom
- Hvis du ikke er i stand til at tage din medicin, fx på grund af kvalme.