Vævsprøve fra maven - Ultralydsskanning (med eventuelt kontraststof)

Ved en vævsprøve fra maven bruges der ultralyd til at se, hvor prøven skal tages fra. I nogle tilfælde bruges der kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydligere.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve (biopsi) fra din mave. Vi bruger ultralyd til at se, hvor vævsprøven skal tages fra. I nogle tilfælde bruger vi kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Selve undersøgelsen varer 30-60 minutter, men du skal sætte hele dagen af. Der går tid med forberedelse til undersøgelsen, og bagefter skal du ligge stille i 4 timer. 

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise de sidste 6 timer før din aftale. Det gælder også pastiller og tyggegummi. Du må ikke drikke de sidste 2 timer før din aftale. Resultatet af undersøgelsen kan ikke bruges, hvis du har noget i mavesækken. Hvis du har diabetes, gælder nogle særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig, og tale om, hvordan du skal forholde dig til fasten inden undersøgelsen.

Du skal have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve for at kontrollere blodets evne til at størkne. 

Den læge eller afdeling, der har henvist dig, sørger for, at du får en tid. Blodprøven skal tages senest 24 timer før undersøgelsen

Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du ringe til den læge eller afdeling, der har henvist dig, og høre, om du skal holde pause med medicinen og hvor længe. Det skal du gøre senest 2 døgn før din aftale hos os. 

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men maven er bedøvet.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi smører gelé på din mave og fører et ultralydshoved hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder på en skærm, så lægen kan se, hvor vævsprøven skal tages fra. Lægen tager vævsprøven med en nål. Det kan være nødvendigt at stikke mere end én gang, og du kan kortvarigt få ondt, når vævsprøven bliver taget.

Du får eventuelt kontraststof i en blodåre i din arm. Det taler vi med dig om undervejs. 

Lig stille lige efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen kører vi dig hen til den afdeling, der har henvist dig. Her skal du ligge stille på ryggen i 4 timer for at undgå, at det bløder fra såret. Du må ikke løfte hovedet eller benene for ikke at spænde i mavemusklerne. Vi hjælper dig med at finde en stilling, hvor du ligger behageligt. Hvis du har brug for at komme på toilettet, hjælper vi dig med et bækken eller en kolbe i sengen. Vi hjælper dig også første gang, du skal op at stå. Nogle patienter skal også faste lige efter undersøgelsen. Det taler vi med dig om.

Efter undersøgelsen

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i såret, selvom du kun har fået et stik med en nål. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis såret bliver rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber.

Du kan være øm

Det er normalt at være øm efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om, hvad du skal være opmærksom på, inden du forlader afdelingen.

Du kan få et blåt mærke

Du kan få et blåt mærke og hæve lidt, der hvor vævsprøven er taget fra. Det er normalt og går over af sig selv.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelser og behandlingerwww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

Redaktør