Undersøgelse af hals eller spiserør i fuld bedøvelse

Svælget, struben eller spiserøret undersøges og samtidigt tages der vævsprøver til nærmere undersøgelse, hvis der skønnes behov for dette.

Med denne pjece vil vi gerne informere om din forestående undersøgelse af halsen og/eller spiserøret.

Undersøgelsen foregår i fuld bedøvelse. Svælget, struben eller spiserøret undersøges og samtidigt tages der vævsprøver til nærmere undersøgelse, hvis der skønnes behov for dette.

Inden operationen

Du skal faste og tørste som aftalt med anæstesilægen. Du skal have taget et bad og vasket hår på operationsdagen. Du må ikke have kontaktlinser, neglelak og makeup på, når du kører til operati- onsgangen. Du bør så vidt muligt lade værdigenstande blive hjemme. Det vil være muligt at have nærmeste pårørende (højest to) med på operationsgangen.

Faste og bedøvelse

Du kan læse mere om forholdene i forbindelse med faste og bedøvelse i patientinformationen: ’Patientinformation om bedøvelse’ (Rigshospitalet)

Efter undersøgelsen

Du bliver kørt til opvågningsstuen, og når du er helt vågen, vil du blive kørt tilbage til sengeafsnittet. Er der taget vævsprøver, kan der komme ganske lidt blødning. Hvis der er taget vævsprøver, vil du enten blive informeret om det foreløbige resultat af prøven inden du kommer tilbage til sengeafsnittet eller ved førstkommende ambulante kontrol. En del patienter udskrives samme dag, mens andre overnatter og bliver udskrevet dagen efter. Dette afhænger af din tilstand efter undersøgelsen.

Forholdsregler, når du er kommet hjem:

Smerter

Der kan forekomme smerter i halsen efter operationen. Smerterne kan trække op i ørerne. Du vil få tilbudt smertestillende medicin i forbindelse med operationen.

Vi anbefaler følgende smertestillende medicin:

  • Paracetamol 2 tbl. á 500 mg max 4 gange i døgnet (håndkøb).

Kost

Hvis du ikke er informeret om særlige kost restriktioner, må du drikke og spise almindelig mad.

Restitution

Vi anbefaler et par dages rekreation, hvor du bør holde dig i ro og undgå fysisk anstrengende aktiviteter og sport. Du skal kontakte os, hvis:

  • Du får blødning fra halsen.
  • Du får feber.
  • Du får tiltagende smerter.
  • Du får vejrtrækningsbesvær.

Kontaktinformation står nederst i denne patientinformation.

Ambulant kontrol

Du får tid til et ambulant besøg efter undersøgelsen. Det kan være en god ide at tage en pårørende med. Har du spørgsmål til din sygdom og videre forløb, er du velkommen til at kontakte forkøbskoordinatorerne på Rigshospitalet på telefonnummer: 35 45 84 33

Redaktør