Underlivsgener hos kvinder efter knoglemarvstransplantation

Efter allogen knoglemarvstransplantation kan nogle kvinder oplever gener i underlivet. Her findes beskrivelser samt behandlingsmuligheder af generne.

Nogle kvinder kan opleve underlivsgener efter allogen knoglemarvstransplantation. I denne pjece beskrives symptomer og behandling af generne. 

Gener efter transplantation

Symptomer op gener fra underlivet efter transplantation er ofte ens, men årsagen til generne kan skyldes forskellige tilstande som

 • General tørhed i genitalia
 • Infektion
 • Manngel på kvindeligt kønshormon
 • GvHD (Graft Versus Host Sygdom)

Symptomer

 • Let til svær irritation ved vandladning
 • Svie, kløe og tørre slimhinder i skeden
 • Forsnævringer og andre ændrede forhold i og omkring skeden
 • Smerter i forbindelse med samleje og gynækologisk undersøgelse

Symptomerne kan forveksles med blærebetændelse og/eller svampeinfektion. Du skal være opmærksom på tørhed, øget følsomhed af slimhinden, smerter, mindsket elasticitet og afkortning af vagina, som kan forekomme ved begyndende sammenvoksning. 

Det er ikke altid, der er fysiske symptomer, som du selv kan mærke. Derfor bør du undersøger dig selv, evt. når du tager brusebad med hjælp af et spejl, så er du sikker på, at du registrerer, om du har forandringer i slimhinden eller i skeden. Ved forandringer, er det vigtigt, at du kontakter ambulatoriet, så du hurtigst muligt kan blive sat i relevant behandling.

Når du er til kontrol spørger vi ind til eventuelle problemer i underlivet. Du vil regelmæssigt få foretaget en gynækologisk undersøgelse, samt målt hormonværdier i blodet. Gynækologen vil have fokus på dette.

Behandling

Hvis du får GvHD i det genitale område, behandles det på samme måde som GVHD andre steder på kroppen. 

Behandling er prednisolon og/eller anden immundæmpende medicin., som ofte vil være som tabletter og/eller en lokal behandling i form af skum eller stikpiller. Den skal ordineres af din læge evt. i samråd med en gynækolog. Ved nedsat elasticitet eller forsnævringer i skeden, kan behandling suppleres med en dilator, Gynækologen vil give vejledning om denne behandling.

Skyldes symptomerne ændringer i hormonbalancen, kan der gives hormontilskud, enten lokalt med skum eller stikpiller, som tabletter eller hormonplaster. Gynækologen vil vurdere, hvorvidt og hvilken hormonbehandling der skal iværksættes. Behandlingen vil løbende blive revurderet.

Hjælpemidler

Ved samleje kan det være en hjælp at bruge glidecreme. Der er vigtigt, du vælger en silikonebaseret creme fremfor en vand- eller oliebaseret. Vandbaserede glidecremer ”glider” ofte ikke helt så godt og ved de oliebaserede kan der være en lille øget risiko for infektioner. Der findes en hormonfri gel, som binder sig til slimhinden, øger fugtigheden, sænker pH-værdien og nedsætter risikoen for infektioner. Gelen er langtidsvirkende og skal anvendes hver tredje dag. Produkterne kan købes i håndkøb på apoteket, i nogle Matas-butikker eller på internettet.

Lystproblemer

I forbindelse med fysiske ændringer i skeden, kan der opstå psykiske belastninger. Dette kan f.eks. vise sig som ændret kropsopfattelse og nedsat selvværd. Det er normalt med manglende lyst i forbindelse med sygdom. Der er vigtigt at være åben omkring dette. Din eventuelle partner kan have svært ved selv at bringe disse problemer på banen, da vedkommende kan være bange for at presse eller såre dig.

Der findes hjælp til at komme videre. Denne hjælp kan, via seksuel vejledning, være for dig alene, eller sammen med din partner. Smerter kan have andre årsager. Du kan f.eks. have oparbejdet spændinger i dit underliv. Fysioterapeuter med speciale i dette område, kan vejlede omkring afspænding og løsgørende øvelser.

Du kan altid spørge personalet i Afdeling for Kvindesygdomme, klinik 4004 eller sygeplejersken i Blodsygdomme, klinik 4041 om yderligere vejledning.

Hvad kan du selv gøre

 • Undgå tøj der strammer
 • Brug trusser af naturmaterialer  ( f.eks. bomuld eller silke) 
 • God nedre hygiejne uden sæbe/eller med andet anbefalet sæbe med mild intimsæbe, der er med til at bevare den naturlige surhedsgrad i vagina. Vigtigt i forebyggelse af infektioner.
 • Selvundersøgelse, hold øje med forandringer i slimhinden og/eller i skeden.
 • Har du en partner, anbefaler vi, at I fortsætter samlivet. På den måde vil du registrere forandringer, såsom nedsat elasticitet, forsnævringer, tørhed og/eller smerter i skeden.
 • Henvend dig i ambulatoriet ved symptomer.
 • Følge de anbefalede retningslinjer i din kommune, omkring gynækologiske kontroller og screening.
 • Vær opmærksom på gratis vaccination med HPV-vaccine indtil det fyldte 26 år. Tal med din egen læge eller gynækolog om dette.

Fysioterapi

Der er fysioterapeuter med speciale i at hjælpe kvinder med gener i underlivet. Man kan, efter henvisning fra egen læge, få tilskud til behandling hos en autoriseret fysioterapeut, som har overenskomst med det offentlige. Til fysioterapi er der delvis egen betaling. Du kan få dækket ca. 40 % af betalingen fra det offentlige.  Med henvisningen, er  det muligt at  få tilskud for medlemmer af Sygeforsikringen Danmark. Privat fysioterapi er ikke betalt af det offentlige. Hvis du har en privat sygeforsikinrg, kan der ydes tilskud.

Sexologisk Klinik

Det er muligt at få henvisning til Sexologisk Klinik fra lægen på hospitalet. Der er ingen egenbetaling på Sexologisk Klinik. Du kan også henvende dig anonymt pr. telefon, dette kræver ingen henvisning. 

Du er velkommen til at spørge personalet i ambulatoriet til råds. Vi kan f.eks. henvise til butikker med speciale i tilbehør, både erotisk og klinisk støttende.

Sexologisk klinik

Blegdamvej 9
2100 København Ø
Telefon: 3545 7111

Rådgivningningstelefon

Tlf:: 38 64 71 71
Torsdage kl. 10.00 - 11.00

Center for Kræft & Sundhed København

Nørre Allè 45
2200 København N
Telefon.: 82 20 58 00

Egne notater:

 

 

 


 

Redaktør