Ufrivillig abort, udskrabning

Når man aborterer, dukker der ofte mange tanker, følelser og spørgsmål op, og de fleste, deraborterer, har brug for omsorg og støtte. I denne information vil vi forsøge at give dig svar pånogle af de spørgsmål, som du måske har.

Når man aborterer, dukker der ofte mange tanker, følelser og spørgsmål op, og de fleste, der aborterer, har brug for omsorg og støtte. Med denne folder vil vi forsøge at give dig svar på nogle af de spørgsmål, som du måske har.

Hvad skyldes en ufrivillig abort?

Ufrivillig abort forekommer hos ca. en ud af fem gravide kvinder i løbet af de første tre måneder i graviditeten. Aborten skyldes oftest, at fosteret har kromosomfejl eller ikke har udviklet sig normalt. Det vil ikke have nogen betydning for din næste graviditet.

Behandling

I mange tilfælde klarer kroppen selv at abortere ved en kraftig blødning. Andre gange er det nødvendigt med en udskrabning for at tømme livmoderen, så den kan trække sig sammen og blive normal igen. Da udskrabningen ikke er planlagt, kan der være ventetid – i nogle tilfælde flere timer.

Skal jeg faste? 

Du skal møde fastende til indgrebet. Det betyder, at du må spise og drikke som vanligt indtil 6 timer før mødetidspunktet. 

Du må drikke vand og saft indtil 2 timer før mødetidspunktet. 

Hvad skal jeg forberede hjemmefra inden operationen?

Du skal oplægge 2 tabletter Cytotec (som blødgør limoderhalsen) dybt i skeden. Tabletterne får du udleveret af personalet på Afdeling for Kvindesygdomme. 

Hvordan foregår en udskrabning?

Du bliver kørt ned på operationsgangen, hvor udskrabningen skal foregå. Du er i fuld bedøvelse, mens livmoderen bliver tømt med et tyndt sug. Selve udskrabningen varer ca. 15 minutter, men du vil være væk fra Afdeling for Kvindesygdomme i ca. en time.

Kontraindikationer

Præparatet Cytotec må ikke anvendes, hvis du har øjensygdommen grøn stær, hjertekarsygdom eller forhøjet blodtryk.

Hvis du tidligere har haft underlivsbetændelse, behandler vi dig med antibiotika for at forebygge, at du får underlivsbetændelse igen.

Om bedøvelsen

Hvis du ønsker det, kan du ca. en time før udskrabningen få en beroligende pille. 

Pillen vil gøre dig træt og måske svimmel, og derfor er det bedst at blive i sengen, indtil du bliver kørt ned til operationsgangen. Du må ikke spise og drikke i seks timer før udskrabningen, da du skal bedøves. Inden udskrabningen vil du få lagt et tyndt plastikrør i en blodåre på håndryggen (et drop). Gennem droppet får du den medicin, som bedøver dig. Husk at fjerne neglelak og makeup inden udskrabningen, da det er vigtigt, at lægerne kan se din naturlige hudfarve, mens du er bedøvet. 

Efter udskrabningen

Når du vågner på operationsgangen, vil du umiddelbart efter blive kørt tilbage til Afdeling for Kvindesygdomme. Du får lidt vand at drikke, og senere tilbyder vi dig lidt at spise.

Du kan komme hjem igen senere samme dag, hvis du ikke er generet af kraftig blødning eller smerter. Hvis du har behov for en sygemelding, kan du få det.

Efter en udskrabning er det normalt at have lette smerter som ved menstruation og lidt blødning fra skeden. Begge dele aftager i løbet af 1-2 uger. Hvis du har smerter, anbefaler vi, at du tager smertestillende paracetamol-tabletter, der fås som håndkøbsmedicin (fx Pinex, Pamol, Panodil – husk at følge indlægssedlen, hvis ikke lægen har givet dig andre anvisninger). Du kan forvente at få menstruation 3-6 uger efter udskrabningen. Den første menstruation kan nogle gange være lidt andeledes end sædvanlig. I langt de fleste tilfælde forløber udskrabningen helt uden problemer, men det kan forekomme, at alt graviditetsvæv ikke er blevet fjernet, og at vi derfor må foretage en ny udskrabning. Der kan også opstå underlivsbetændelse, som kan behandles med antibiotika.

Gode råd

Tag den med ro i de første par dage. For at undgå underlivsbetændelse, mens du bløder, må du ikke tage karbad, tage i svømmehal eller bade i havet. Du skal også undlade at bruge tamponer og huske at bruge kondom ved samleje.

Vi anbefaler, at du får en gynækologisk undersøgelse hos din egen praktiserende læge en uge efter udskrabningen for at kontrollere, at alt er, som det skal være. Det er naturligt at være psykisk ude af balance i en periode efter en abort. Det kan ofte hjælpe at tale med andre om de tanker, du har.

Søg læge, hvis du: 

  • Bløder kraftigere end ved menstruation 
  • Bløder ”med klumper” 
  • Får kraftige smerter eller 
  • Får feber over 38oC.

Den første uge efter udskrabningen kan du kontakte vores akutmodtagelse, hvis der opstår problemer: Kl. 08.00 – 14.30 på tlf. 35 45 42 99 Kl. 14.30 – 08.00 på tlf. 35 45 50 32. Hvis du får problemer senere end en uge efter udskrabningen, skal du i første omgang kontakte din egen praktiserende læge.

Redaktør