Udskrivelse med kateter efter radikal prostatektomi

I forbindelse med radikal prostatektomi er det nødvendigt at have et kateter i blæren for at aflaste sammensyningen mellem blære og urinrør.

Hvorfor skal du have kateter?

I forbindelse med radikal prostatektomi er det nødvendigt at have et kateter i blæren for at aflaste sammensyningen mellem blære og urinrør. Kateteret skal beholdes ca. 8 dage efter operation med robot og ca. 14 dage efter åben operation. Kateteret bliver holdt på plads i blæren af en lille ballon med vand i.

Hygiejne

Det er vigtigt at være omhyggelig med personlig hygiejne, når man har et kateter. Du skal altid vaske hænder før og efter, du rører ved kateteret og urinposen.

Du skal dagligt vaske dig forneden med vand og mild sæbe. Den synlige del af kateteret skal også vaskes. Du må gerne tage brusebad men tøm urinposen inden. Urinposen kan sagtens tåle vand.

Fastgørelse af kateter samt poseskift

Kateteret skal fastgøres med plaster, som du har lært under indlæggelsen. Penis lejres op ad maven og støttes af plaster, ble og nettrusser.

Om dagen har du en lille pose på låret, hvor urinen løber ned i. Til natten skal du tilkoble en stor pose til den den lille. Urinposen skal altid placeres ca. ½ meter under blærens niveau for at sikre det bedst mulige afløb. Urinposen tømmes gennem bundventilen efter behov. Det anbefales dog, at tømme posen senest når den er 3/4 fuld. Du får en ekstra pose med hjem, hvis den første skulle gå i stykker. Brugte poser kan kasseres som almindeligt affald. Den store pose skal skiftes efter en uge, hvis du skal fortsætte med at have kateter i længere tid.

Hvad kan der ske, når man har kateter?

Der kan forekomme gulligt udflåd eller der kan sive urin ved siden af kateteret. Dette er helt normalt, specielt i forbindelse med at du har afføring. I nogle tilfælde kan lukkemusklen være så irriteret af kateteret at der opstår kramper i blæren/lukkemusklen. Efter lægelig vurdering kan disse gener evt. afhjælpes med medicin.

Der kan ind i mellem forekomme blod i urinen. Du kan afhjælpe dette ved at drikke rigeligt, dvs. ca. 2-3 liter dagligt. Urinen kan blive ildelugtende, når man har kateter. Såfremt du ikke samtidig har feber, kan det også afhjælpes ved at drikke rigeligt.

Hvis urinen holder op med at løbe, kan det skyldes et knæk på slangen. Du kan prøve at rette slangen ud eller prøve at lave et knæk på slangen for at danne undertryk. Eventuelt kan kateteret være gledet for langt ned. Du kan prøve at skubbe det lidt længere ind i urinrøret.

Når kateteret skal fjernes

Kateteret fjernes efter 8-14 dage i vores klinik. Ved udskrivelsen får du en recept med på antibiotika, som du skal påbegynde om morgenen den dag, du skal have fjernet kateteret. Du skal først starte med bækkenbundsøvelser, når du har fået fjernet kateteret.

Bækkenbundstræning

Det anbefales, at de første 7 dage efter kateteret er fjernet, skal du være mere forsigtig med din bækkenbundstræning. Du skal kun udføre halvdelen af det anbefalede antal bækkenbundstræninger. Efter de 7 dage, kan du udføre fuld bækkenbundstræning, dog altid kun til smertegrænsen.

Kontakt afdelingen hvis:

  • kateteret ikke fungerer
  • du har feber over 38 grader C
  • du har kraftig blødning i urinen
  • du har akutte smerter i blæren

Når kateteret er fjernet

Efter kateteret er fjernet, er det vigtigt, at du fortsat drikker rigeligt. Du kan forvente en smule blod i urinen samt hyppig vandladning. De fleste vil have svært ved at holde på urinen det første stykke tid og have behov for bleer. Bleer udleveres i klinikken. Du kan hente flere gange. Hvis du efter 6 måneder fortsat har behov for bleer, vil vi ansøge din kommune om dette, således at du fremover får bleer leveret til hjemmet.

Vigtigt

Mens du har kateter og i alt 6 uger efter operationen må du IKKE cykle, køre på motorcykel eller ride. Kateteret må kun fjernes af personalet på Afdeling for Urinvejskirurgi (med mindre andet er aftalt).

Redaktør