Tvillingefødsel, igangsættelse

Her kan du læse om igangsættelse af fødslen, når du venter tvillinger. En igangsættelse kan tage tid, op til flere dage, så det er godt at være tålmodig - ligesom ved en fødsel, der går i gang af sig selv.

Her kan du læse om igangsættelse af fødslen, når du venter tvillinger. En igangsættelse kan tage tid, op til flere dage, så det er godt at være tålmodig - ligesom ved en fødsel, der går i  gang af sig selv.

Billede af en gravid mave

Du har fået en tid til igangsættelse af din fødsel på Fødemodtagelse 4023 – opgang 4, 2.sal. __________dag den__________ kl.__________
Din partner eller en anden ledsager er meget velkommen til at være med.

Hvorfor og hvornår sættes fødslen i gang?

Når du bliver anbefalet igangsættelse, er det fordi, lægen har vurderet, at det er bedre for dig og dine børn at blive sat i gang, end det er at fortsætte graviditeten. Ikke alle får komplikationer når de er gravide med tvillinger, men der er risiko for f.eks. blodtryksforhøjelse, svangerskabsforgiftning og at moderkagen ikke giver nok næring til børnene, når terminen nærmer sig. Derfor vil du blive anbefalet igangsættelse af din fødsel, når du er ca. 38 uger henne. Når fødslen stimuleres i gang, er det vigtigt at være tålmodig, da det kan tage lang tid, før veerne bliver regelmæssige og effektive. Det samme gælder, når en fødsel går i gang af sig selv. For nogle går fødslen i gang den første dag, for andre, især førstegangsfødende, tager det flere dage. 

Man ved ikke præcist, hvad der får en fødsel til  at gå i gang. Men man ved, at nogle hormoner (prostaglandin og oxytocin) er medvirkende til det. Disse hormoner blødgør livmoderhalsen og kan starte veer. Hvor meget eller lidt der skal til, er forskelligt fra kvinde til kvinde.

Når din fødsel sættes i gang, er det vigtigt, at du føler dig tryg og velinformeret hele tiden. Stil derfor gerne spørgsmål undervejs. Om du bør være indlagt under igangsættelsesforløbet, eller om du kan være hjemme noget af tiden vil blive vurderet af lægen og afhænge af hvordan du og børnene har det. Langt de fleste er hjemme under igangsættelsesforløbet.

Hvordan sættes din fødsel i gang?

Når du møder til igangsættelse på Fødemodtagelse 4023, vil du:

  • Få kørt en hjertelydskurve på børnene (en CTG). Det tager ca. 30 minutter.
  • Blive undersøgt udvendigt for at mærke hvordan børnene ligger, evt. bliver du scannet
  • Blive undersøgt indvendigt for at mærke hvor blød og hvor åben din livmoderhals er. Den indvendige undersøgelse vil afgøre hvordan din fødsel bedst sættes i gang.

Hvis din livmoderhals ikke er afkortet væsentligt, og din livmoderhals er lukket, eller kun lidt åben, vil du blive sat i gang med Minprostin stikpiller til modning af livmoderhalsen. Ved en indvendig undersøgelse lægger jordemoderen stikpillen op bagved livmoderhalsen. En stikpille lægges op med ca. 6 timers interval, i alt 2 gange første dag og 2 gange anden dag. Langt de fleste der får fødslen sat i gang kan gå ture imellem oplægning af stikpiller og være hjemme om natten. 
Hvis din livmoderhals er afkortet, og livmodermunden har åbnet sig 2 - 3 cm, kan igangsættelsen i stedet startes ved at der prikkes hul på fosterhinderne. Når fosterhinderne brister, og noget af fostervandet løber ud, ændres trykket i livmoderen og frigør hormoner. Dette vil ofte påvirke livmoderen til at lave veer. Hvis du ikke har fået regelmæssige veer efter ca. 2 timer, vil du blive anbefalet at få et vestimulerende drop. Når der prikkes hul på fosterhinderne, er der en meget lille risiko for, at navlesnoren kan komme i klemme efter at vandet er gået eller for, at der kommer blødning fra moderkagen. Sker dette vil der blive udført kejsersnit.

Hvis stikpiller i 2 dage ikke har modnet livmoderhalsen nok til, at der kan prikkes hul på fostervandet, kan der lægges et ballonkateter. Det er et tyndt gummikateter med indbyggede balloner, der lægges op igennem livmoderhalsen og som trykker på livmodermunden. Når livmodermunden begynder at åbne sig, vil kateteret glide ud. Glider kateteret ikke ud af sig selv, fjerner vi det, og så vil det ofte være muligt at prikke hul på fosterhinderne. Du kan måske mærke lidt irritation fra ballonerne og menstruationslignende smerter. Ballonkateteret fjernes efter 12-18 timer, da der ellers kan være en let øget risiko for infektion.

Hvordan holder vi øje med dig og dine børn?

I forbindelse med fødslen vil du få opsat et vestimulerende drop, som kan hjælpe med at trække livmoderen sammen, hvis der bliver behov for det. Du vil også blive tilbudt en epiduralblokade, som kan bruges til smertelindring eller til bedøvelse, hvis der bliver nødvendigt at lave kejsersnit. 
Når du får regelmæssige veer, holder jordemoderen tæt øje med børnenes hjertelyde og dine veer. Dette gør hun ved hjælp af en CTG; et apparat, der registrerer børnenes hjerteslag og dine veer.  Ved at se på registreringen kan hun vurdere, hvordan børnene har det, hvor hyppige og lange dine veer er. 
Apparatet kan ikke vise, hvor kraftige dine veer er, eller hvor ondt de gør. Det kan kun du fortælle. Når du har CTG på, kan det være sværere at bevæge sig omkring under fødslen. 

Ca. 88 % af tvillingefødsler der sættes i gang ender med at føde normalt, resten vil få kejsersnit fordi børnene viser tegn på ikke at kunne klare veerne unden risiko for iltmangel.

Når du møder til igangsættelse

Jordemødre og læger vil altid gøre sig umage for at overholde den tid, du har fået til at få sat din fødsel i gang, men det kan ske, at vi bliver nødt til at udsætte den. 

Dette skyldes, at vores fødemodtagelse er en del af fødegangen, hvor der nogle dage er mange fødsler på samme tid, og at den også fungerer som en skadestue for gravide, hvor der kommer akutte henvendelser. Hvis det er nødvendigt at udsætte din igangsættelse, vil det være en læge der vurderer, om dette er forsvarligt for dig og dine børn.

Mød op med tålmodighed, læsestof og måske lidt at spise.

Vi har åbent hele døgnet og glæder os til at se jer.

Redaktør