Topkateter - Anlæggelse

Hvis du har et varigt behov for kateter til aflastning af din blære, vil et topkateter oftest være en fordel frem for et kateter anlagt gennem urinrøret.

Hvorfor topkateter?

Hvis du har et varigt behov for kateter til aflastning af din blære, vil et topkateter oftest være en fordel frem for et kateter anlagt gennem urinrøret.

Hos mænd vil et kateter i urinrøret hæmme seksuallivet og der er en tendens til, at der kan komme sår eller revner ved urinrørsåbningen på glans.

Hos kvinder kan det også virke generende for seksuallivet, ligesom der kan komme tryksår i skridtet, fordi man sidder på kateteret.

Generelt er topkatetre lettere og mere bekvemme at skifte, end katetre anlagt gennem urinrøret. Endeligt vil et topkateter generelt have mindre tendens til at kinke.

Hvordan lægges det?

Vi anlægger topkateteret i lokalbedøvelse gennem den nederste del af bugvæggen, lige under navlen. Vi fylder din blære med saltvand gennnem et kateter i urinrøret. På den måde kan vi lettere sikrer os blærens position med ultralyd og/eller kanyle. Herefter kan man benytte sig af forskellige metoder til at få kateteret gennem maveskindet og ind i blæren.

Kateteret har en indvendig ballon, som forhindrer det i at glide ud.

Inden anlæggelsen

Det er vigtigt, at have overvejet beslutningen om topkateter inden anlæggelsen. Får du blodfortyndende medicin, er det vigtigt at du orienterer afdelingen om det. Det vil oftest være nødvendigt at holde pause med denne eller justere behandlingen, inden vi anlægger et topkateter.

Hvis du har symptomer på blærebetændelse inden anlæggelsen af topkateteret, er det en god ide at kontakte afdelingen med henblik på evt. behov for behandling af denne. I nogle tilfælde må anlæggelsen udsættes.

Risiko for komplikationer

I forbindelse med anlæggelsen er der risiko for mindre bivirkninger i form af blærebetændelse eller blødning fra blæren. I sjældne tilfælde er det nødvendigt at anlægge kateteret i fuld bedøvelse f.eks. på grund af meget begrænset blærekapacitet.

Livet med topkateter

Topkateteret skal typisk være åbentstående, især lige efter at det er lagt. Senere kan du, evt. af praktiske årsager, klemme det af i kortere perioder.

Kateteret bør normalt skiftes hver 3. måned, fordi der danner sig kalkaflejringer på kateteret. At dyrke urinen fra et kateter giver kun mening, hvis man har feber og er syg med blærebetændelse. Der vil altid være bakterier i urinen, når der er kateter. Disse bakterier kan ikke udryddes og forsøg på det vil på længere sigt give dig risiko for udvikling af resistente bakterier, som er vanskelige at behandle.

Skulle dit kateter falde ud, er det vigtigt at du henvender dig akut, så vi kan nå at få lagt et nyt ind i kanalen, inden den lukker sig.

Redaktør