Tarm GvH - kost

De første symptomer, der opstår ved GvH i tarmen, er diarré. Det varierer meget, hvordan tilstanden viser sig.

Laks, rejer, æg, kylling og lign.

GvH (graft versus host) i tarmen kan opstå efter stamcellerne har ”slået an” (take). Det er en reak- tion fra donorcellerne (graft) mod (versus) patien- tens krop (host). Blandt andet kan tarmen blive ramt af GvH. De første symptomer, der opstår ved GvH i tarmen, er diarré. Det varierer meget, hvordan tilstanden viser sig. Det kan være alt fra afføring af grødet konsistens i små mængder til stor vandige diarréer. I sjældne tilfælde ses også afstødning af tarmens slimhinder og blødninger som følge heraf. Afføringen ved tarm GvH er sjældent ildelugtende.

Anbefalinger

  • Spis 6-10 små måltider dagligt
  • Spis langsomt, og tyg maden grundigt
  • Vælg fødevarer udfra listen på bagsiden
  • Fortæl personalet om dine symptomer

Denne vejledning er tiltænkt patienter, der maksimalt har 1000 ml afføring dagligt. Formålet med diæten er at lindre gener såsom diarré, utilpashed og opkastninger. Diæten er vejledende, og det kan derfor være nødvendigt med en individuel samtale med en diætist fra Rigshospitalets Ernæringsenhed for at få tilpasset diæten specifik til dine behov. Diæten er sammensat, så den er mindst muligt irriterende for tarmen. Den er fri for gluten, laktose, samt fødevarer, der er kendt for at kunne give gener. Diæten er en modificeret udgave af det, der kaldes FODMAP-diæten. Der findes FODMAP-kogebøger.

I oversigten på næste side finder du en liste over den mad, der tilrådes/frarådes. Det anbefales, at du spiser små, hyppige måltider. Det er nemmere for tarmen at fordøje 6-10 mindre måltider end 3 store. Diæten er individuel. Du er selv med til at erfare, hvilke fødevarer du tåler på nuværende tidspunkt udfra listen på næste side.

Afprøv en enkelt ny fødevare af gangen, og vent mindst 3 timer før du instroducere en ny fødevare. Herved kan du observere, om du tolererer den givne fødevare. Fødevarer, som du ikke kan tolere, kan du afprøve igen på et senere tidspunkt, da du vil kunne mere og mere efterhånden som din tarm GvH aftager.

Ved sygdom og behandling tilrådes normalvis en kost, der er rig på fedt, men hvis du er svært plaget af store diarrér, er det ikke tilrådeligt at indtage større mængder fedt. Vær opmærksom på, at mængden af fedt du spiser, ikke kun afhænger af, hvor fed maden af, men også hvor meget af den enkelte fødevare, du indtager.

Liste over fødevarer, der tilrådes og frarådes i forbindelse med tarm GvH

Fødevarer, der tilrådes

Morgenmadsprodukter - ris - kartofler - mel
Glutenfri cerealier såsom cornflakes. Glutenfri havregryn. Glutenfri mysli.
Ris, kartofler, glutenfri pasta, glutenfri nudler, eksempelvis risnudler.
Quinoa, majsmel, hirse, boghvede, tapiocca, maizena, kartoffelmel, øvrigt glutenfrit mel og glutenfrie melblandinger uden kerner.

Frugt og grønt
Banan, appelsin, citron, lime, clementin, vindruer, ananas, rabarber, cantaloupemelon, hon- ningmelon, passionsfrugt, jordbær, blåbær, ribs, tranebær, stjernefrugt.
Agurk, gulerod, tomat, avokado, persillerod, radise, squash, aubergine, salat, spinat, rød peber- frugt, bambusskud, bok choy, den grønne del af forårsløget, grønne bønner, bladselleri, kastanje.


Kød - fjerkræ - fisk - æg
Alt, tilberedt

Mejerivarer
Laktosefrimælk, laktosefri yoghurt, laktosefri fløde, laktosefri creme fraiche, laktosefri kakao, laktosefri smør, laktosefri is, laktosefri koldskål. Faste oste, pasteuriseret parmesan.

Fedtstof
Olier, laktosefri smør, margarine uden mælk.

Diverse
Varmebehandlede nødder (max 2 spks dagligt), græskarkerner, sesamfrø, solsikkefrø.
Soya. Sukker, glukose, sukkrose, ahornsirup, aspartam. Bagepulver, natron, gær, surdej. Koffeinfri kaffe, tynd, koffeinfri te, eksempelvis urtete, laktosefri kakaomælk.

Fødevarer, der frarådes

Morgenmadsprodukter - ris - kartofler - mel
Cerealier såsom cornflakes, havregryn og mysli, der ikke specifkt er angivet ”glutenfri”.
Pasta lavet af durum og hvede. Couscous, bulgur. Hvede, rug, byg, spelt, enkorn, emmer, amarant


Frugt og grønt
Æble, pære, blomme, fersken, grapefrugt, nektarin, abrikos, papaya, vandmelon, mango, kirsebær, hindbær, solbær, brombær. Dåsefrugt, Tørret frugt. Artiskok, asperges, bønnespirer, løg, hvidløg, tørrede bønner, linser, kikærter (humus), blomkål, rosenkål, svampe, græskar, grøn peberfrugt, rødbeder og andre beder, julesalat, fennikel, cikorie, butternutsquash, den hvide del af forårsløg, soyabønner, grønne ærter.

Kød - fjerkræ - fisk - æg
NB! panering, pga gluten og laktose.

Mejerivarer
Mælk, yoghurt, fløde, creme fraiche, kakaomælk, smør, is, koldskål. Kokosmælk.
Friskost, hytteost, ricotta, mascarpone, myseost. Ikke-pasteuriserede oste. Skimmelost.
Soyamælk, soya fløde, soya yoghurt, soya is og tilsvarende soyamælkeerstatningsprodukter.

Fedtstof
Kokosolie. Blandingsprodukter med mælk.

Diverse
Pistacienødder, rørsukker, honning, sorbitol, manitol, malitol, xylitol, sort te, grøn te, hvid te, chai te, kamillete, pebermyntete og fennikelte. Inulin. Tofu.

Vejledningen er udarbejdet i samarbejde med Rigshospitalets Ernæringsenhed, afsnit 5711.

Redaktør