Taleforbedrende operation - indlæggelse af børn

Praktiske informationer om indlæggelse ved taleforbedrende operation af børn, samt tiden efter operationen.

Information til forældre, om hvad der skal ske i forbindelse med Jeres barns Hynes, Furlow eller svælglapsoperation, hvilket er en taleforbedrende operation.

Indlæggelsesdagen

Den dag I kommer til indlæggelse, skal I tale med en række forskellige personer:

  • En sygeplejerske vil vise Jer rundt i sengeafsnittet og taler med Jer om indlæggelsen
  • En læge, som vil undersøge dit barn og skrive journal, dvs. skrive lidt om hvorfor han/hun skal opereres
  • En læge med speciale i bedøvelse (narkoselæge) vil tale med Jer om bedøvelsen og om I har særlige ønsker til, hvordan det skal foregå
  • En fotograf, som vil tage billeder af dit barns ansigt, hvis han/hun har haft læbespalte
  • Den læge, der skal operere dit barn (kirurg), kommer og taler med Jer om operationen, så I er forberedte

Når I har talt med alle disse personer, skal der ikke ske mere den dag. I kan derfor gå en tur eller hygge Jer i afsnittet. I er også velkomne til at tage hjem og møde ind til operation næste dag.

Operationsdagen

Jeres barn skal faste og tørste inden operationen. I vil blive informeret om faste- og tørstetider af anæstesilægen og sygeplejersken på forberedelsesdagen. I kan læse mere om faste og bedøvelse her (link):

Inden operationen skal dit barn blandt andet i bad, have hospitalets tøj på og have målt temperatur. Dit barn vil få tryllecreme (lokalbedøvelse) på begge håndrygge, og hvis dit barn har brug for det, kan det få noget beroligende medicin. I vil følge Jeres barn til operationsstuen og være der, indtil han/hun er faldet i søvn. I må gerne medbringe barnets yndlingssovedyr, nusseklud eller lignende med til operationen.

Når operationen er færdig, bliver dit barn kørt til opvågningsafsnittet, hvor han/hun skal være i fire timer og I må gerne være der sammen med ham/hende.

Efter operationen

Når dit barn kommer tilbage til klinikken må han/hun gerne få vand eller saftevand at drikke. I det første døgn efter at dit barn bliver opereret, må han/hun kun få mad, som er koldt og flydende. Det vil sige is, yoghurt, mælk, juice og saftevand og lignende.

Dagen efter operationen og de næste tre uger må dit barn få blød kost - se særskilt pjece.

Dagene efter operation

Om formiddag kommer en af lægerne i klinikken og ser til dit barn. Hvis I har spørgsmål, skal I endelig sige til. Sygeplejerskerne er i afsnittet hele døgnet og vil gerne hjælpe Jer bedst muligt.

Gør det ondt at blive opereret?

Dit barn kan få ondt i halsen, nakken og ørerne efter operationen. Vi kan tilbyde smertestillende gel til at smøre på nakken, hvis det gør ondt. Han/hun kan have små sår i mundvigerne, tal med sygeplejersken om creme til at smøre på sårene.

Dit barn vil kunne mærke såret i halsen, fordi trådene ”stikker” og eventuelt opleve at have slim i halsen. Trådene bliver blødere og slimen forsvinder hurtigere, når dit barn drikker og spiser. Du kan hjælpe dit barn ved at rose og opmundre til at drikke og spise.

Medicin

Dit barn vil få fast medicin mod smerter. Hvis han/hun alligevel har ondt, skal I sige det til sygeplejersken, så hun bedst kan hjælpe Jer. Medicinen kan gives som tablet, flydende væske (mixtur), gennem iv-adgangen eller som suppositorie (stikpille). Vi finder sammen ud af, hvad der er bedst for dit barn. For at undgå infektion og hævelse får dit barn også noget medicin i iv-adgangen.

Hvordan holdes munden ren?

Dit barn kan godt få en grim smag i munden efter operationen. Det hjælper at skylle munden, og for at holde såret fri for madrester skal dit barn drikke vand efter hvert måltid. Han/hun må gerne børste tænder med tandpasta.

Eftervirkninger af operationen

Efter operationen kan dit barn være meget træt, men behøver ikke at ligge i sengen. Han/hun må meget gerne lege i legestuen eller hos pædagogen. Dit barn må også gerne have sit eget tøj på og det er en god idé at tage hjemmesko med.

Hjem igen

Vi forventer, at I vil være indlagt i op til tre dage efter operationen og så kan I blive udskrevet. Udskrivelsen afhænger af, hvordan dit barn har det og hvordan såret heler. Såret er syet med nogle tråde, der forsvinder af sig selv.

Dit barn kan stadigvæk have ondt i nakken, da han/hun under operationen har ligget med nakken bøjet bagud. Hvis det gør ondt i mere end tre uger efter operationen, skal I kontakte klinikken.

Dit barn kan have brug for fast panodil og ibuprofen i en til to uger. Følg doseringsvejledningen på pakken. Medicinen kan købes på apoteket. I vil blive indkaldt til talepædagog på Læbe-Ganespalte Centret i Hellerup eller Ganespalteafdelingen i Århus efter tre måneder.

Sygemelding

Hvis dit barn går i vuggestue/børnehave har han/hun brug for at være hjemme i fire uger fra operationsdagen. Hvis dit barn går i skole, har han/hun brug for at være hjemme i to uger efter operationsdagen, så sårene i halsen kan hele i ro og fred.

Du skal vente fire uger med at dyrke idræt eller lave anden fysisk krævende aktivitet.

Redaktør