Rygmarvsvæske - undersøgelse (lumbalpunktur)

Formålet med undersøgelsen er at undersøge for sygdom, der har med hjernen eller nervesystemet at gøre.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en prøve af din rygmarvsvæske (lumbalpunktur). Vi undersøger prøven for sygdom, der har med hjernen eller nervesystemet at gøre.

Undersøgelsen varer cirka 1 time, men det er en god idé at afsætte et par timer, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du ringe til den læge eller afdeling, der har henvist dig, og høre, om du skal holde pause med medicinen og hvor længe. Du skal tage kontakt senest 2 dage før undersøgelsen. Du må gerne tage din øvrige medicin, som du plejer.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Undersøgelsen foregår normalt uden bedøvelse. Du ligger på siden i en seng eller sidder med krummet ryg, så lændehvirvlerne åbner sig. Lægen fører en nål ind mellem de nederste ryghvirvler i lænden og tager en prøve af væsken. Det kan kortvarigt give en snurrende fornemmelse i benene, når vi tager prøverne.

Vi fjerner nålen og afslutter undersøgelsen med at tage blodprøver.

Hjemme igen

Svar på undersøgelsen

Vi aftaler med dig, hvordan du får svar på undersøgelsen.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør