Pulsbehandling af stofskiftebetinget øjensygdom

Information om behandling af stofskiftebetinget øjensygdom med pulsbehandling.

Pulsbehandling er behandling med intravenøs indgift af binyrebarkhormon. I vores afdeling gives denne behandling for stofskiftebetinget øjensygdom. Derfor er beslutningen om at påbegynde pulsbehandling truffet i samarbejde mellem øjenlæge og endokrinolog.

Dekorativt billede

Stofskiftebetinget øjensygdom skyldes, at dit immunsystem danner nogle antistoffer, der foruden at være rettet imod skjoldbruskkirtlen også er rettet mod væv bag øjeæblet. Dette medfører, at øjenmusklerne og bindevævet bag øjnene bliver fortykket og presser på øjnene.

Binyrebarkhormon kan undertrykke immunsystemet, så antistoffernes virkning hæmmes samt også virke ved at fjerne eventuelt ophobet væske (ødem) bag øjnene, hvorved symptomerne aftager.

Som udgangspunkt gives pulsbehandlingen 1 gang om ugen i alt 12 uger. De første 6 uger gives 500 mg solumedrol (binyrebarkhormon), og de næste 6 uger gives 250 mg solu-medrol. Du vil få anlagt en venflon (drop), og medicinen blandes op i et saltvandsdrop på en ½ liter, som løber over 6 timer på en elektronisk dråbetæller. Stoffet er udskilt af kroppen efter 12-36 timer, men den antiinflammatoriske virkning holder længere.

Binyrebarkhormon kan give bivirkninger i form af f.eks. varmefølelse, hjertebanken, blodtryksstigning, hovedpine, svie i maven, øget appetit, forhøjet blodsukker, søvnforstyrrelser, rastløshed og psykisk ustabilitet. Vi vil derfor observere dig både før, under og efter behandlingerne. Som udgangspunkt er du indlagt et døgn for hver behandling

Du vil få målt dit blodsukker på indlæggelsesdagen, og om morgenen efter behandlingen vil du få målt dit fasteblodsukker. Dette gøres hver gang. Før og efter en behandling vil vi måle dit blodtryk og din puls. Dagen efter hver behandling vil du få taget ekg.

Desuden vil vi tale med dig om, hvordan du generelt har det, og om øjensymptomerne ændrer sig.

Langsigtede bivirkninger er mindre udtalte ved denne form for højdosis binyrebark-behandling end ved tabletbehandling.

Under behandlingen vil vi give dig en tablet, der nedsætter dannelsen af mavesyre. Vi vil desuden tilbyde dig en indslumringstablet til natten, da binyrebarkhormon kan give søvnforstyrrelser. Vi anbefaler også, at du er påpasselig med slik og sukker under behandlingen. Hvis du er ryger, opfordrer vi til rygeophør og hjælper gerne med nikotinerstatning under indlæggelsen. Vi hjælper også gerne med sygemelding til din arbejdsgiver.

Hvis du bliver utilpas, når du kommer hjem efter behandling, kan du kontakte afdelingen.

Vi står gerne til rådighed for uddybende spørgsmål undervejs. Ved udskrivelsen medgives tid til øjenlægen og til Hormon- og Stofskiftesygdomme, klinik 7562.

Redaktør