Planlagt Kejsersnit (Elektivt Sectio Team)

Dette er en kort information til jer, der skal have planlagt kejsersnit på Rigshospitalet.

Dette er en kort information til jer, der skal have planlagt kejsersnit på Rigshospitalet

Billede af en gravid

Planlagt kejsersnit

Dato for kejsersnit

I klinikken har du fået en tid til kejsersnit. I sjældne tilfælde kan vi af hensyn til vores planlægning og akutte situationer blive nødt til at ændre denne dato. En læge vil vurdere om dit kejsersnit kan udsættes og give dig besked så tidlig som muligt.

Forberedelse til kejsersnit

Forud for kejsersnittet vil der blive afholdt en informationsdag. Informationsdagen varer ca. 3 timer. Du er velkommen til at tage din partner eller anden ledsager med. Dagen starter med, at I og andre kommende forældre bliver informeret af en jordemoder. Herefter vil anæstesilægen tale med hver enkelt, hvor der vil være mulighed for at stille uddybende spørgsmål, bl.a. om bedøvelsen.
Der kan forekomme ventetid, så det anbefales, at medbringe lidt læsestof og evt. lidt frokost.

Du vil på informationsdagen få at vide, hvornår du skal møde på operationsdagen:

Du skal møde til informationsdag

I konferencerummet på afsnit 4031 (Opgang 4, 3. sal)

______________dag den______________Kl. 11.30

Du skal møde til kejsersnit

I opgang 5 på 3. sal på afsnit 5033 ved opvågningen

______________dag den______________Kl.____________     


Inden dit kejsersnit

  • Du bedes tage et bad og barbere den øverste del af kønsbehåringen af.
  • Det er vigtigt, at du ikke smører dig ind i hudplejeprodukter efter badet.
  • Du bedes fjerne neglelak.
  • Undlad at bære smykker, ur og hårpynt.
  • Medbring tandbørste og den medicin du plejer at tage.
  • Du skal faste (dvs. ikke spise) fra midnat, dog kan du indtil 2 timer før kejsersnittet drikke vand eller tyndt saftevand (Det er vigtigt, du overholder dette).

Selve dagen

Du møder på afsnittet til aftalt tid. Her vil du blive modtaget det personale, som vil tage sig af dig før og efter kejsersnittet.
Du og evt. ledsager skal begge klæde om til hospitalstøj. Du vil få lagt et drop i en åre i den ene hånd. Dette skal bruges til at give dig medicin under kejsersnittet. En jordemoder vil undersøge dig udvendigt, lytte hjertelyd på barnet og evt. skanne dig, hvis dit barn ligger i underkropspræsentation.

Derefter vil du og din ledsager gå til operationsstuen, hvor anæstesiholdet står klart.

Bedøvelse

Spinalbedøvelse/rygmarvsbedøvelse: Selve bedøvelsen foretages ved, at anæstesilægen først sprøjter lokalbedøvelse ind i huden og derefter lægges den egentlige bedøvelse i ryggen mellem to ryghvirvler.

Du er vågen under hele forløbet, men bedøvet fra brystbenet og nedad. Dog er noget af følesansen bevaret, og du kan mærke, at man rører ved dig.

Fuld narkose

Er kun aktuelt i meget sjældne tilfælde og vil som hovedregel være aftalt på forhånd.

Kejsersnittet

Når bedøvelsen virker, vil du få lagt et kateter op i blæren. Herefter bliver maven desinficeret.

Der bliver sat en afdækning op foran dig, og din ledsager, som sidder oppe ved dit hoved.

Under kejsersnittet observerer anæstesipersonalet dig med små elektroder på brystet, ligesom du vil få målt puls og blodtryk ofte. Iltindholdet i dit blod måles ved en klemme på en finger.

Når alt er klart, lægges der et ca. 15 cm langt vandret snit i huden lige over kønsbehåringen. I løbet af ganske kort tid vil barnet være ude. Når barnet skal ud, bliver der trykket øverst på din mave. Det kan føles ubehageligt, men er hurtigt overstået.

Når hovedet er ude er der mulighed at afdækningen sænkes, for at se barnet blive forløst og få det op på brystet med det samme. Ved underkropforløsning kan selve forløsningen ikke ses, men der er stadigvæk mulighed for at få barnet til brystet med det samme. Ønsker du ikke at se noget forbliver afdækningen oppe og barnet kommer op til dig hurtigst muligt. Herefter fødes moderkagen, og du bliver syet sammen.

Har barnet brug for hjælp umiddelbart efter fødslen bæres barnet over på et børnebord, for at blive undersøgt. Inden du kører på opvågningen vil barnet blive vejet og målt.

Opvågning

Efter operationen køres I tilbage til ”opvågning”. Her vil du igen få målt puls, blodtryk og iltindholdet i blodet. Man vil holde øje med, at din livmoder trækker sig sammen, og at du ikke bløder for meget.

Dine ben vil være følelsesløse, indtil bedøvelsen aftager, og opvågningen afsluttes. Dette sker som regel efter 1,5-2 timer.

Du vil få den smertestillende medicin, du har brug for samt en doseringsæske med smertestillende medicin til et døgn af gangen.

Hvis du ønsker at amme dit barn vil personalet, kort efter din ankomst til opvågningen, hjælpe dig med at lægge dit barn til brystet. Den smertestillende medicin du får, har ingen betydning for barnet, da det kun er en lille dosis, der går over i modermælken.

Opvågningsperioden er en intensiv fase, og af hensyn til personale og andre patienter er der ikke mulighed for besøg på opvågningsstuen.

Din partner/ledsager er selvfølgelig velkommen til både at være med under kejsersnittet på operationsstuen, samt bagefter på opvågningsstuen.

Efter kejsersnittet

Bedøvelsen efter et kejsersnit vil som regel være helt aftaget efter 4-6 timer, hvorefter vi vil hjælpe dig med at komme ud af sengen hurtigst muligt. Du vil få fjernet dit kateter i blæren, og herefter forventes spontan vandladning indenfor 4 timer. Det er meget forskelligt, hvordan det opleves at komme ud af sengen første gang.

Du vil få den hjælp og smertestillende medicin, du har brug for. De fleste smerter vil komme direkte fra operationssåret, men nogle vil også opleve skuldersmerter.

Det er vigtigt at få maven i gang igen, og du opfordres til at have fokus på at bevæge dig mest muligt, drikke rigeligt og spise groft. Personalet vil spørge ind til din tarmfunktion inden for det første døgn.

Du kan tage et bad efter 24 timer, hvor plastret kan fjernes af personalet eller af dig selv.

Der vil sidde nogle små plastre (strips) tilbage over såret, som vil falde af, eller du kan fjerne dem efter 1 uge. Såret er syet sammen med tråde, som forsvinder af sig selv.

Når du kan holde ud at røre ved arret, som vil være følelsesløst i uger efter fødslen, vil det være en god ide at massere arret i cirkulære bevægelser (fx. når du bader), da det vil fremme ophelingen af arret.

Du må ikke få sol på arret det første år efter kejsersnittet.

Praktiske oplysninger

Ved indlæggelsen bør du medbringe så lidt bagage som muligt. Toiletsager samt noget behageligt tøj til dig selv efter kejsersnittet. Derudover kan du/I medbringe en lille hue til barnet.

Hjem igen

Vi forventer, at du er klar til at tage hjem igen efter to overnatninger. Du skal følge den almin- delige vejledning, som efter en almindelig fødsel med hensyn til belastning og træning efter føds- len.

Se folder ”Hjemme igen efter fødslen”.


Venlig hilsen personalet på afsnit 4021

Rigshospitalet er røgfrit område
 

Se en film om kejsersnit - på flere sprog!

www.altomkejsersnit.dk kan du se en film om et planlagt kejsersnit.

Læs om:

  • Forberedelsen
  • Hvad sker der, og hvad skal du selv huske?
  • Bedøvelse og operation
  • Efter kejsersnittet

Filmen følger et par under hele forløbet. Filmen er på flere sprog og kan ses på:

www.altomkejsersnit.dk

Redaktør