Operation for fjernelse af milten (splenektomi)

Heri findes lidt information om, hvad dersker før og efter operation for fjernelse af milten.

Information og vejledning til jer, der har et barn, som skal have fjernet milten.

Pjecen indeholder lidt information om, hvad der sker før og efter operationen.

Om Indlæggelsesforløbet

Ved denne type operation skal I regne med at være indlagt i 3-4 dage.

Efter operationen

Efter operationen vil jeres barn have:

  • En venflon (drop)
  • En smertepumpe
  • Et kateter igennem urinrøret
  • Evt. et dræn

Venflon:

Et plastikrør der lægges ind i blodåren, som kan bruges til at give væske og evt. medicin i. Det er almindeligt, at barnet får antibiotika i droppet under selv operationen.

Nogle gange skal barnet også have antibiotika i nogle døgn efter operationen. Antibiotika bliver også givet om natten, men medicinen bliver givet i droppet, mens jeres barn sover, så barnet mærker ikke noget.

Smertepumpe:

Smertepumpen er en lille maskine på størrelse med en lille spillemaskine. Den kan være tilsat droppet eller en lille tynd slange, der ligger i ryggen (epidural).

Pumpen indeholder morfin og er indstillet til selv at dosere morfinen. Jeres barn skal også have Panodil, der næsten altid gives som stikpiller. Det kan dog også gives som mikstur, tabletter eller i droppet.

En smertesygeplejerske kommer og ser til jeres barn og taler med jer om smertebehandlingen de første dage efter operationen.

Kateter:

Kateteret lægges for at aflaste operationsområdet og for at være sikker på, at der kommer urin ud. Der sættes pose på kateteret til at opsamle urinen.

Dræn:

Dræn er en slange, der går gennem maveskindet til det opererede området for, at evt. blod og væske kan løbe ud.

Pleje og pasning af barnet under indlæggelse:

Jeres barn vil være mest tryg ved, at det er mor og far, der hjælper med f.eks. at blive vasket, få rent tøj på samt få noget at spise og drikke. Det er dog sygeplejerskens ansvar at passe operationsområdet og skifte forbindinger samt passe katetre, drop og lignende.

Tal med sygeplejerskerne om jeres behov for hjælp og ønsker til fælles rammer om pasning af barnet, så det bliver så trygt som muligt for jeres barn og jer, mens I er indlagt.

Vi anbefaler, at jeres barn kommer ud af sengen så hurtigt som muligt. Det gør, at barnet vil komme sig hurtigere.

Kateter, dræn, drop

Det er altid personalets ansvar at sørge for, at alt fungerer, som det skal. Men børn bevæger sig og kan hurtigt blive viklet ind i slangerne, så I må gerne hjælpe til med, at holde øje med at det ikke sker.

Det er kirurgen, der vurderer, hvornår kateter og dræn kan fjernes. Typisk 1-2 dage efter operationen. Hvis barnet har et smertekateter i ryggen (epidural), skal blærekateteret blive liggende til epiduralkatetret fjernes. Det er sygeplejersken, der fjerner katetre og dræn. Det kræver ingen forberedelse og tager blot et øjeblik.

Mad og drikke

Jeres barn må få noget at drikke (saft/vand), når barnet er vågen. Det er en god ide at give lidt af gangen, da barnet ellers kaster op. Når jeres barn er helt frisk, må barnet få mad. Jeres barn kan spise i køkkenet, når barnet har tid og lyst til det. Der er både buffet på faste tidspunkter og retter i fryseren, man kan få lavet på alle tider af døgnet.

Underholdning

I dagtiden har afdelingen en pædagog tilknyttet, som kan hjælpe jer med ideer til lege og aktiviteter. I er velkomne til at medbringe i-pad eller lignende. Husk høretelefoner.

Husk efter udskrivelse

Når I er kommet hjem igen, skal I huske, at:

  • tråde skal sidde i 10 dage og kan fjernes hos jeres egen læge, hvis ikke andet er aftalt
  • barnet må ikke komme i karbad, før trådene er fjernet. Barnet må godt komme i brusebad.

Det er individuelt, om jeres barn skal følges i vores ambulatorium efter udskrivelsen. Det aftaler vi, inden I går hjem.

Redaktør