Nyreskintigrafi, Børne

Ved en nyreskintigrafi, undersøger vi hvordan dine nyrer fungerer, ved at sprøjte et sporstof ind i din arm og derefter scanne dig. Undersøgelsen tager ca. 1 time.

Børne nyreskintigrafi

Når vi undersøger, hvordan dine nyrer fungerer, kalder vi det for en nyreskintigrafi.

Hvad skal du gøre inden undersøgelsen

Du kan smøre Emla-creme, også kaldet ”tryllecreme”, på i albuebøjningerne og på håndrygge. Emla kan du købe på apoteket, og det smøres på ca. 1 time inden undersøgelsen. Det bedøver stedet, hvor du bliver stukket.

Hvis du er under 6 år, skal du have lagt en lille plastiknål (venflon) i armen, inden du møder hos os. Den skal vi bruge til at indsprøjte det sporstof, vi bruger til undersøgelsen. Det vil du og dine forældre få besked om af den afdeling, hvor du plejer at komme. Er du over 6 år, møder du direkte på vores afdeling. 

Har du brug for noget afslappende medicin eller for at blive bedøvet, så du kan ligge stille under billedoptagelsen, skal du tale med den afdeling, hvor du plejer at komme. 

Hvad gør vi, når vi undersøger dig

Først sprøjter vi sporstof ind i din arm. Derefter får du vand, saftevand eller juice at drikke.  Hvis du er sulten, må du gerne spise, og du må også gerne gå på toilettet. 

Efter 3-4 timer er sporstoffet optaget i dine nyrer. Inden du bliver scannet, skal du gå på toilettet og tisse. 

Du skal ligge på et leje, og med en scanner tager vi billeder af dine nyrer. Du beholder dit tøj på under billedoptagelsen. Hvis du har metalknapper eller lynlåse i dit tøj, skal du tage det af, da det ellers kan forstyrre billederne. 

Det er vigtigt, at du ligger stille under scanningen. Du er velkommen til at se film under billedoptagelsen, men det kan vi tale om, når du kommer. Scanningen tager ca. 1 time. 

Efter undersøgelsen skal du, i det næste døgn, sørge for at drikke rigeligt.

Svar på undersøgelsen

Vi kigger på dine billeder, og sender svaret til den afdeling, hvor du plejer at komme. 

Redaktør