Nasal NO

Undersøgelsen udføres ved mistanke om Primær Cilie Dyskinesi (PCD). Hvis du har en meget lille koncentration af NO i næsen, kan dette indikere at du har PCD.

Information til børn, unge og forældre om undersøgelsen

Undersøgelsen udføres ved mistanke om Primær Cilie Dyskinesi (PCD). Vi måler på koncentrationen af Nitrogenoxid (NO) i næsen. Hvis du har en meget lille koncentration af NO i næsen, kan dette indikere at du har PCD. Undersøgelsen udføres på alle aldersgrupper.

Sådan forløber undersøgelsen

Der er to måder at udføre denne undersøgelse på.

  • Her holdes en lille skumgummi-prop op til dit ene næsebor mens du trækker vejret normalt. Denne prop kan måle på NO koncentrationen i næsen. Vi måler mindst 3 gange a ca. 30 sek. varighed.
  • Her holdes en lille skumgummi-prop op til dit ene næsebor samtidigt med at du puster i et mundstykke. Du starter med at puste alt luft ud af lungerne. Herefter suger du stille ind i det mundstykke du får udleveret. Efter ca. 5 sek. begynder du at puste stille ud i mundstykket. Imens du puster ud skal du holde øje med en smiley, som du kan styre med din udåndingsluft. Du skal forsøge at holde smilyen et bestemt sted på skærmen – der hvor smileyen bliver grøn. Personalet fortæller undervejs hvad du skal gøre. Vi gentager målingen omkring 3 gange.

Værd at vide om undersøgelsen

I forbindelse med undersøgelsen, skal I være opmærksomme på, at:

  • Undersøgelsen varer i ca. 10 min
  • Hvis du er forkølet kan undersøgelsen give et falsk positivt resultat, hvorfor vi i disse tilfælde må udskyde undersøgelsen.
  • Rigshospitalet er et undervisningshospital, og der vil derfor indimellem være studerende eller andet personale under oplæring til stede under undersøgelsen.

Ubehag eller bivirkninger

Der er ingen ubehag eller bivirkninger.

Svar på undersøgelsen

I får svar på undersøgelsen på en af følgende måder:

  • Til lægekonsultation i klinikken umiddelbart efter
  • Hvis en anden afdeling har bestilt undersøgelsen, får I svaret i forbindelse med jeres næste besøg der.

Ændring af tid eller aflysning

Hvis I bliver forhindret i at komme, bedes I ringe til os på telefon 35 45 48 02, hurtigst muligt, så vi kan give tiden til en anden, og så vi kan aftale en ny tid.

Læs mere på Børn og Unge med Lungesygdomme, klinik 5003s hjemmeside

Redaktør