Mitomycin

Mitomycin er cellegift, der anvendes til at hæmme væksten af unormale celler.

Blæreskylning med Mitomycin

Til behandling af dine blærepolypper anvendes Mitomycin. Det er cellegift, der anvendes til at hæmme væksten af unormale celler. Selve behandlingen strækker sig over 8 uger med én ugentlig behandling.

Forberedelse

  • Du skal møde tørstende eller kun drikke ganske lidt forud for behandlingen for at nedsætte urinproduktionen.
  • Fast medicin kan tages forud for behandlingen, dog ikke vanddrivende medicin.
  • Hvis du har symptomer på blærebetændelse, skal du aflevere en urinprøve før behandlingen påbegyndes. 

Selve behandlingen

Behandlingen vil finde sted i vores ambulatorium. Den foretages af en af afdelingens sygeplejersker. Du vil kun komme til at tale med en læge, hvis der er behov for dette. Via et tyndt kateter, som bliver ført op i blæren, indsprøjtes Mitomycinopløsningen. Når opløsningen er anbragt i blæren, fjernes kateteret, og du skal holde medicinen i blæren 1 time - maks. 2 timer. Du må gå hjem efter at mitomycinen er installeret i blæren. Da Mitomycin er miljøfarligt, vil personalet være iklædt beskyttelsesdragt under behandlingen.

Forholdsregler

Da Mitomycin kan virke irriterende på hud og slimhinder, bør du tage følgende forholdsregler i de første 2 døgn efter behandlingen:

  • Ved første vandladning efter behandling, skal du helst lade vandet i ecomedicinecare posen, som udleveres af sygeplejersken i ambulatoriet
  • Undgå urin på hænder og hud
  • Sid ned ved vandladning
  • Vask dig forneden med vand og sæbe efter hver vandladning
  • Skift tøj hvis der kommer urin på det
  • Luk brættet på toilettet når du skyller - skyl 2 gange. 

For en sikkerheds skyld anbefales det at bruge kondom under samleje i en uge efter behandling med Mitomycin. Mænd der er i behandling med Mitomycin bør undgå at gøre en kvinde gravid i behandlingsperioden, og i op til 6 måneder efter. 

Komplikationer

Urinen kan være blåfarvet i forbindelse med de første vandladninger efter behandlingen og der kan forekomme lidt blod i urinen de første døgn. Ved store mængder blod i urinen, eventuelt med klumper, bør du kontakte ambulatoriet. 

Inden for de første døgn kan du opleve svie ved vandladning, hyppig vandladningstrang og blærekramper. Dette kan ofte afhjælpes ved at drikke 1-2 liter væske ud over det, du normalt plejer at drikke i løbet af dagen.

I sjældne tilfælde kan der opstå bivirkninger i form af hududslæt og lokal irritation af kønsdele. Du bedes kontakte ambulatoriet. 

Opfølgning

Vi vil foretage en kikkertundersøgelse (cystoskopi) af din blære, cirka 4 uger efter, at du har afsluttet de første 8 blæreskylninger, for at vurderer effekten af behandlingen. Afhængigt af resultatet af cystoskopien kan du blive tilbudt yderligere blæreskylninger. 

Redaktør