Steroid, binyrebarkhormon, prednisolon, prednison, calcort, dexamethason –kært barn har mange navne. Dog tilhører de alle medikamentgruppen glucokortikoider og denne pjece henvender sig til børn og unge der får denne form for medicin, da bivirkningerne ofte er de samme.
Denne vejledning er et skriftligt supplement til den vejledning I modtager af den kliniske diætist
Mange børn og unge som bliver behandlet med steroid i længere tid, kan opleve bivirkninger. Hyppigst ses en øget appetit. Appetitten kan være så stor, at man ikke kan tænke på andet end mad og kan spise hele dagen og natten med.
Som forældre er man glad, når ens barn spiser – det er et sundhedstegn med en god appetit, men det kan blive for meget. I denne situation bør man tænke over, hvad der spises så vægtøgningen begrænses bedst muligt. Man ved at ved steroidbehandling sætter vægtøgning sig kun som fedt, hvorimod der ikke sker nogen forøgelse af muskelmassen.
Man kan også opleve andre bivirkninger, som man kan begrænse via kost og livsstil. Det er meget individuelt, og afhænger også af i hvilken sammenhæng behandlingen bruges. Anbefalingerne er listet i guiden således, at man kan følge dem, hvis de skulle blive relevante for én under behandlingen.
Anbefalinger i forhold til kost og livsstil
Kalcium- og vitamin D tilskud til børn og unge der er i steroidbehandling
En af bivirkningerne ved steroidbehandling er nedsat knoglemineralisering. Det er derfor vigtigt, at der påbegyndes tilskud af kalk og vitamin D samtidig med steroidbehandlingen.
Børn < 1 år får sædvanligvis dækket deres behov for kalcium og vitamin D via kosten og det generelle anbefalede vitamin D supplement. Ved gentagen steroidbehandling gives 400 mg kalcium og 10 dråber vitamin D (svt. 20 μg/800 IE) dvs. 5 dråber vitamin D ud over de 5 dråber vitamin D der anbefales pr dag til alle børn op til 2 år.
Børn > 1 år i steroidbehandling skal altid have kombineret vitamin D og kalciumtilskud med mindst 20 μg vitamin D (800 IE) pr dag og kalcium som anbefalet nedenfor.
Dosering af kalcium og vitamin D til børn i steroidbehandlingAlder | Dagligt indtag af mejeriprodukter | Kalcium tilskud pr. dag | Vitmain D tilskud pr. dag |
---|
1-5 år | < 500 ml | 400-500 mg | 20 μg |
| > 500 ml | 200-250 mg | 20 μg |
> 5 år | < 500 ml | 800-1000 mg | 20 μg |
| > 500 ml | 400-500 mg | 20 μg |
Børn > 1 år, som ikke kan tage tabletter, gives vitamin D dråber og opløst kalcium tabletter i den anbefalede dosis.
Fiberrig kost
En anden af bivirkningerne ved steroidbehandling kan, som tidligere nævnt, være at man får en øget appetit. For at undgå at spise for meget energi kan det være en fordel at spise en firberig kost, da det giver en god mæthedsfornemmelse i lang tid. Fiber finder man f.eks. i grove grøntsager, bønner, råkostsalat, frugt, rugbrød, groft brød, knækbrød, kartofler, havregryn, havre-/rugfras, brune ris, fuldkornsbulgur og fuldkornspasta.
For børn mellem 2-18 år anbefales 3 g kostfibre per 1000 kJ.
Anbefalet daglig mængde kostfibre efter alderAlder | Anbefalet daglig mængde kostfibre |
---|
2-5 år | 16 g |
6-9 år | 23 g |
10-13 år | 26-29 g |
14-17 år | 29-37 g |
Hvis man gerne vil vælge kornprodukter med et højt indhold af fiber f.eks. brød, morgenmadsprodukter, pasta osv., skal man vælge fuldkornsprodukter. Dem finder man lettest ved gå efter det orange fuldkornsmærke. Det garanterer, at du får et højt indhold af fuldkorn. Det betyder, at alle kornets dele er med også kim og skaldele, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.
Fedtfattig kost
Det anbefales, at man sparer på fedtet i kosten og vælger fedtfattige alternativer, hvor det er muligt. Det er især relevant når man skal vælge de varer som betegnes animalske fødevarer, altså dem som kommer fra dyr, f.eks. kød og mejeriprodukter. Her anbefales det, at når man skal vælge kød og kødpålæg bør det max indeholde 10% fedt. (10 g fedt per 100 g kød).
Når det kommer til mejeriprodukter, anbefales det at man drikker skummetmælk eller minimælk. Surmælksprodukter bør max have et fedtindhold på 1,5%, og hvis man spiser ost, bør man vælge en med lav fedtprocent, max +30 og gerne under.
Tilberedningen af mad anbefales ligeledes at holdes så mager som muligt. Det kan man blandt andet gøre ved at koge, dampe eller bage i stedet for at stege. Ved stegning anbefales det at bruge flydende margarine eller olie, og stegefedt bør kasseres.
Man bør så vidt muligt reducere sit indtag af: smør på brødet, chokolade, flødeis, kager, chips, pommes frites, fast food, piskefløde og kiks, da disse har et højt indhold af fedt.
Hvis du gerne vil vælge fedtfattige produkter, kan du gå efter det grønne nøglehulsmærke. Det sikrer blandt andet et lavere indhold af fedt i varen.
Spis masser af frugt og grønt
Et godt råd, især hvis man oplever at have fået en større appetit af steroidbehandlingen er at spise frugt og grøntsager. Det skyldes at frugter og grøntsager, udover at have et højt indhold af fiber, også indeholder meget vand og derved mindre energi. Man kan derfor spise sig godt mæt i frugt og grønt uden at få for meget energi. Det er vigtigt at man både spiser grøntsager og frugter, minimum 50/50. Det gælder ikke tørret frugt, som ikke har samme lave energiindhold som frisk frugt, da væsken er væk og energien derved er koncentreret.
Hvis du synes det er lidt svært at spise grøntsager og frugter, så kan det være en god ide at øve sig. Nogle gange skal man smage mange gange på en madvare før man kan lide den.
Anbefalet mængde frugt og grønt per dagHvem? | Hvor meget? |
---|
4-10 år | 300-500 g |
+10 år | 600 g |
Spis varieret og efter tallerkenmodellen
Det anbefales at bruge tallerkenmodellen, når du øser op ved det varme måltid. Derved sikre man, at der kommer rigeligt med grøntsager på tallerkenen, der mætter godt uden at give for meget energi
En hel tallerken inddeles således:
- 2/5 tallerken fyldes med kogte grøntsager, råkostsalat og/eller rå grøntsagssnacks.
- 2/5 tallerken med kartofler, ris, pasta eller brød – helst i fuldkornsvarianter
- 1/5 tallerken med kød, fjerkræ eller fisk tilberedt uden eller med lidt fedtstof.
Mager sovs eller dressing kan spises til.
Gør det nemt for dit barn at vælge sundt og varieret, ved at have nemme tilgængelige madvarer i huset. F.eks. skrællet gulerødder, udskåret frugt eller groft knækbrød klar til at spise.
Blodsukkerstigning
Nogle gange når man behandles med steroider, kan man oplever at ens blodsukker stiger meget når man spiser. Blodsukkeret stiger primært når man spiser kulhydrater, som dækker over sukker, stivelse, fiber. Kulhydrat er en vigtig energikilde for kroppen, og blodsukkeret vil altid stige ved indtagelse af kulhydrat. Almindeligvis vil stigningen være begrænset og bør falde igen. Det er problematisk hvis blodsukkeret stiger meget og i længere tid. Selvom det skyldes medicinen, kan man selv godt være med til at begrænse stigningen.
Det kan man gøre ved at:
- Altid at spise fedt og protein sammen med sine kulhydrater, f.eks. ost eller skinke på sin rugbrødsmad eller mandler sammen med frugt.
- Undgå drikkelse med energi f.eks. mælk, saft, juice, sodavand, da væske med kulhydrat i optages hurtigere i blodet og derved får blodsukkeret til at stige endnu hurtigere.
- Vælge kulhydrater med masser af fiber. Fiber giver nemlig en langsommere og ikke så stejl en blodsukkerstigning (se også afsnit om fiber på s. 3).
Nedenfor kan du se de forskellige tips illustreret:
Salt-reduceret kost
Udover de tidligere nævnte bivirkningerne ved steroidbehandling, kan nogle også opleve af få væskeophobninger i kroppen og forhøjet blodtryk. Det kan derfor være en fordel begrænse dit saltindtag ved at følge disse råd:
- Undgå at tilsætte salt i maden når du tilbereder den (koger/steger/bager), men brug andre krydderier til at smage maden til.
- Undgå forarbejdede fødevarer, såsom pizza og andre færdigretter, pastasovs, chips, bacon, skinke, spegepølse, røget kød og fisk.
- Vær opmærksom på saltindholdet i følgende varer da det kan være højt: supper, sandwich, pølser, tomatketchup, mayonnaise, kødpålæg, ost, saltede eller tørristede nødder. Du kan altid tjekke bag på varen for at finde de præcise indhold.
- Gå efter nøglehulsmærket når du handler ind. Det stiller blandt andet krav til saltindholdet i varen, og du sikrer derved at varen du køber, har et lavt indhold af salt.
Du kan finde flere tips til at reducere dit saltindtag i pjecen: Spise mad med mindre salt som du finder på altomkost.dk
Det anbefalede daglige maksimumsindtag afhænger af alder og energibehov. Saltindtagelse bør ikke overstige:
- Børn 12-23 mdr.: maksimum 2,1 g salt pr dag (0,8 g natrium)
Det svarer til ca. ½ teskefuld groft salt og 1/3 fint salt. - Børn 2-10 år: maksimum 3-4 g salt pr dag
Det svarer til ca. 3/4 teskefulde groft salt og ½ fint salt.
(Kilde: www.altomkost.dk)
Væske
Det er vigtigt at drikke nok væske. Både fordi 65% af kroppen er væske, men også fordi det er godt for ens fordøjelse, især hvis man øger sit indtag af fiber. Det anbefales, at man primært slukker tørsten i vand, og supplere med max ½ L mager mælk pr. dag. Man bør undgå søde drikkevarer med energi, såsom kakaomælk, sodavand, saft og juice.
Nogle gange anbefaler lægen et bestemt indtag af væske pr dag, og det er vigtigt at overholde det for at kroppen ikke skal hæve op.
Dit daglige væskeindtag skal være: ___________ ml
Husk motionen
Som for alle andre, har børn og unge i steroidbehandling godt af at røre sig, da kroppen forbrænder energi, og det kan få tankerne væk fra maden.
Anbefaling for fysisk aktivitet for børn og unge 5-17 år er, at de skal være fysisk aktive 60 min om dagen. Det behøver ikke være en hel time i træk, og må gerne deles op helt ned til 10 min ad gangen. Det kan f.eks. være cykle, spille fodbold, lufte hund eller danse hjemme i stuen. Mindst tre gange om ugen skal det være med høj aktivitet således, at pulsen kommer op, og man har svært ved at tale imens.
Tips til når du handler ind
Nøglehulsmærket
Det nordiske Nøglehulsmærke gør det lettere at vælge madvarer med mange kostfibre og med mindre indhold af fedt, mættet fedt, sukker og salt. Kig efter det på produkterne.
Fuldkornsmærket
Fuldkornsmærket gør det nemt at vælge de kornprodukter med et højt indhold af fuldkorn og derved fiber, som udover at være godt for mæthedsfornemmelsen også gavner fordøjelsen. Kig efter logoet på brød, pasta, ris, morgenmadsprodukter osv.