MIBG-skintigrafi, børne

Ved hjælp af et radioaktivt sporstof kan vi undersøge din krop for hormondannede væv med en MIBG-skintigrafi (binyremarvskintigrafi)

Børne MIBG-skintigrafi  

Når vi undersøger din krop for hormondannende væv, kalder vi det for en MIBG-skintigrafi  (binyremarvskintigrafi). 

Hvad skal du gøre inden undersøgelsen 

Du kan smøre Emla-creme, også kaldet ”tryllecreme”, på i albuebøjningerne og på håndrygge. Emla kan du købe på apoteket, og det smøres på ca. 1 time inden undersøgelsen. Det bedøver stedet, hvor du bliver stukket. 

Hvis du er under 6 år, skal du have lagt en lille plastiknål (venflon) i armen, inden du møder hos os. Den skal vi bruge til at indsprøjte det sporstof, vi bruger til undersøgelsen. Det vil du og dine forældre få besked om af den afdeling, hvor du plejer at komme. Er du over 6 år, møder du direkte på vores afdeling.

Har du brug for noget afslappende medicin eller for at blive bedøvet, så du kan ligge stille under billedoptagelsen, skal du tale med den afdeling, hvor du plejer at komme.  

Hvad gør vi, når vi undersøger dig 

Først skal du drikke en jodholdig drik, som mætter din skjoldbruskkirtel. Hvis du ikke kan drikke den, kan vi også sprøjte noget tilsvarende ind i dit venflon.  
Efter 1 time sprøjter vi sporstof ind i din arm. Mens du venter, er du velkommen til at hygge dig på vores børnegang. Det du får sprøjtet ind, kommer rundt i hele kroppen, og dine nyrer laver det om til tis. 

Du kan nu gå tilbage til din afdeling eller hjem til dig selv, hvor du skal sørge for at drikke rigeligt. Efter ca. 24 timer er sporstoffet optaget i din krop, og du skal møde hos os igen til billedoptagelse. Inden billedoptagelsen skal du gå ud at tisse.  

Du skal ligge på et leje, og med en scanner tager vi billeder af din krop. Du beholder dit tøj på, men hvis du har metalknapper eller lynlåse i dit tøj, skal du tage det af, da det ellers kan forstyrre billederne.  

Det er vigtigt, at du ligger helt stille under undersøgelsen. Du må gerne snakke med dine forældre, og de må også gerne sidde ved siden af dig, mens vi tager billederne. Du er velkommen til at se film (i loftet) under billedoptagelsen, men det kan vi tale om, når du kommer.  

Hele undersøgelsen tager 2 timer og bagefter skal du, i det næste døgn, sørge for at drikke rigeligt.  

Svar på undersøgelsen 

Vi kigger på dine billeder, og sender svaret til den afdeling, hvor du plejer at komme.  

Redaktør