MALS, hjemme igen efter operationen

Det er normalt at være øm og hævet omkring sårene. Hold øje med sårene, da der kan gå betændelse i. Ca. 10 dage efter skal du have fjernet klips hos egne læge.

Ubehag eller smerter

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være hævet og øm omkring sårene. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i et sår. Det er sjældent, at det sker, men hvis det sker, skal det behandles. Du skal kontakte egen læge eller akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Forværring af ømhed.
  • Øget rødme.
  • Øget hævelse eller en bule ved et sår.
  • Øget varme omkring et sår.
  • Gullig væske fra et sår.
  • Et sår åbner sig.
  • Feber over 38 grader uden, at der er anden grund til det.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol, som kan fås i håndkøb.

Kontakt os, hvis du får stærke mavesmerter

Dine smerter i maven forsvinder ikke med det samme efter operationen, men aftager gradvist. Hvis du får mere ondt i maven, end du havde tidligere, skal du kontakte os eller Akuttelefonen 1813 udenfor vores åbningstid.

Du kan føle dig oppustet og få forstoppelse

Operationen kan gøre, at du de første måneder er lidt oppustet i maven. Du kan også få forstoppelse, når du bevæger dig mindre, end du plejer, og af visse typer smertestillende medicin. Det bliver typisk bedre, når du igen kan bevæge dig som før, og hvis du spiser fiberrigt mad og drikker rigeligt med vand. Du kan også få medicin i håndkøb, som virker mod forstoppelse.

Pleje og hygiejne

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal, indtil såret er helet, da det øger risikoen for betændelse. Du skal duppe sårene forsigtigt med et rent håndklæde eller en ren vaskeklud, når du tørrer dig, og gerne lufttørre lidt, før du tager tøj på.

Få fjernet klips

Du skal have fjernet klips hos din egen læge cirka 10 dage dage efter operationen. Husk at medbringe den klipsetang, du har fået med hjem fra hospitalet.

Du kan have nedsat appetit

Mange har mindre appetit efter operationen. Spis små, hyppige måltider i starten.

Du kan få søvnproblemer

Det er almindeligt at have søvnproblemer eller at være træt og have mindre overskud efter en operation. Hvis du har problemer med at sove, skal du forsøge at skabe en regelmæssig døgnrytme, hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag, også selvom du ikke har sovet ret meget. Frisk luft og bevægelse i løbet af dagen giver naturlig træthed og kan gøre det nemmere at falde i søvn. Du kan få mere viden på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Gode råd til en bedre søvn’ eller ’Søvnløshed’.

Plej og beskyt arrene

Når sårene er helet, og du får ar, skal du beskytte dem mod direkte sol og solarium. Huden omkring arrene er særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk af solen. Den mørke farve forsvinder ikke igen. Vi anbefaler, at du dækker arrene med tøj det første år efter operationen og er omhyggelig med at bruge solcreme med høj faktor. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arrene mere smidig.

Hjælp din krop med at komme sig

Efter din operationen har bevægelse, kost, rygning og alkohol stor betydning for, hvor hurtigt du får kræfterne tilbage, og hvor godt dine sår heler. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.rigshospitalet.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Bevægelse og hvile

Undgå hård motion og tunge løft

Maven må ikke beslastes. Derfor må du ikke cykle, dyrke motion eller løfte tunge ting over 4 kilo de første 2 uger.

Gå i mindst 30 minutter om dagen

Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig igen efter operationen. Vi anbefaler en daglig gåtur på mindst en halv time for at forebygge svækkede muskler og nye blodpropper.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Du kan genoptage seksuel aktivitet, når du har kræfter og lyst til det. Det kan ikke skade dig.

Praktiske forhold

Sygemelding

Vi anbefaler cirka cirka 2-4 ugers sygemelding. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere. Hvis du har brug for en sygemelding, kan du få den hos din egen læge.

Vent med at køre bil

Du må ikke køre bil, hvis du tager stærk smertestillende medicin.

Kom til kontrol

Du bliver tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os cirka 6 uger efter din operationen og igen efter 1 år. Derefter skal du komme til årlig kontrol i 5 år. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post.

Til den opfølgende kontrol undersøger vi dig og taler med dig om, hvordan det går. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Redaktør