Lukning af stomi

Heri findes information om operationen, hvor barnets stomi lukkes

Information og vejledning til forældre om tiden før og efter operationen

I dette informationsmateriale finder I information om operationen, hvor barnets stomi lukkes.

Har I efter at have læst denne information spørgsmål, som ikke er blevet besvaret, må I ikke tøve med at kontakte os på Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme.

Inden operationen

Inden operationen skal tarmen udrenses. Det foregår den dag, I bliver indlagt, medmindre andet er aftalt.

Udrensning af tarmen

Udrensningen foregår ved, at sygeplejersken skyller tarmen med saltvand, både ind i stomien og ind i numsen.

Der skylles ved at føre en sonde ind i tarmen og sprøjte saltvand ind. Dette gøres med så meget saltvand, der skal til, før der kommer næsten rent vand ud igen.

Efter operationen

Når et barn bliver opereret, vil det altid blive overvåget meget nøje efter operationen. Dette er til jeres barns bedste, I skal derfor ikke blive forskrækkede over dette.

Efter operationen kan jeres barn vågne med:

Drop:

En direkte adgang til blodåren, til væske, ernæring og medicin.

Sonde:

En slange der går igennem næsen og ned i mavesækken, så jeres barn ikke skal kaste op.

Dræn:

En slange der går igennem maven til det opererede område, som sørger for at blod og sekret kan løbe ud.

Kateter:

En slange, der føres ind i blæren for at aflaste operationsområdet og sikre, at urinen kan løbe ud.

Plastre og forbindinger over selve operationssåret.

Smerter

Jeres barn vil efter operationen have en smertepumpe. Den kan enten være tilkoblet blodåren (i droppet) eller en meget tynd lille slange i ryggen (epidural). Smertepumpen er indstillet af smerteteamet på operationsafdelingen.

Der vil de første 2-3 dage dagligt komme en smertesygeplejerske på besøg for at sikre sig, at jeres barn får den rigtige smertebehandling.

Pleje og pasning

I vil i samarbejde med plejepersonalet tilrettelægge dagens forløb.

I er selv meget velkomne til, efter aftale med sygeplejersken, at tage jeres barn op, så barnet kan føle sig trygt. Men det er også vigtigt, at jeres barn får lov at ligge stille og roligt i sengen, for ikke at få flere smerter.

Det er altid sygeplejersken, der tager sig af at passe og pleje operationsområdet, og det er sygeplejersken, der skifter forbindingerne.

Mad og drikke

Aftal med plejepersonalet, hvad barnet må få at spise og drikke. Det er almindeligt, at barnet må få lidt at drikke i form af vand eller saftevand.

Det er kirurgen, der bestemmer, hvornår jeres barn må begynde at spise, det afhænger af hvornår, tarmene ”vågner” og begynder at arbejde.

Eftervirkninger fra operationen

Genetablering af tarmfunktion

Det er almindeligt at jeres barn kan få udspilet mave, når tarmene begynder at ”vågne”. Luften kan give mavekneb og gøre rigtig ondt.

Da jeres barn måske aldrig haft afføring ud af numsen, eller det er noget tid siden, kan I opleve at jeres barn græder, når det har afføring.

Rød numse

Huden i numsen bliver hurtigt rød, og det er meget vigtigt fra starten af at smøre med en god numsecreme. Sygeplejersken kan vejlede jer i dette.

Afføring

Når barnet får afføring, vil den ikke se normal ud. Det kommer senere, når jeres barn begynder at spise normalt.

Der vil komme mange små klatter, og det er vigtigt at skifte hver gang for at undgå, at jeres barn bliver hudløs i numsen.

Udskrivelsen

Når jeres barn er fri for drop, dræn og slanger og kan spise selv, vil lægen udskrive jer. I skal stadig fortsætte med at dilatere i numsen som aftalt med lægen.

Efter udskrivelsen skal jeres barn gå til kontrol på Klinik for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme i Mave, Tarm og Urinveje (4271).

Redaktør