Ledpunktur (behandling med binyrebarkhormon direkte i leddet) i fuld bedøvelse

Heri findes en beskrivelse af, hvordan ledpunkturen kommer til at foregå, og hvad man skal være særligt opmærksom på i forbindelse med indgrebet.

Information til forældre

I det følgende finder du en beskrivelse af, hvordan ledpunkturen kommer til at foregå, og hvad du skal være særligt opmærksom på i forbindelse med indgrebet, som foregår mens dit barn er fuldt bedøvet.

Dit barn skal til ledpunktur i et eller flere led i fuld bedøvelse.

_______________ dag d. ____________________

Opringning fra operationskoordinator dagen før indgrebet
Dagen før indgrebet bliver I ringet op af børneafdelingens operationskoordinator om eftermiddagen, som aftaler det endelige møde- og fastetidspunkt med jer.

Indgrebet 

På dagen hvor indgrebet skal foregå, er det vigtigt, at I husker følgende:

  • EMLA-plaster: Sæt EMLA-plasteret på det aftalte indstikssted for ledpunkturen hjemmefra ca. 2 timer før indgrebet. Børn, der bedøves med maske, skal ikke have Emla-plastre på håndryggen, dette gælder kun børn, der skal have anlagt PVK.
  • FASTE: Det er vigtigt, at dit barn møder fastende. Ellers kan indgrebet ikke gennemføres: Faste betyder, at barnet ikke må spise noget i 6 timer før indgrebet. Barnet må drikke vand indtil 1 time før indgrebet
  • Mødetid: Husk at køre i god tid, så I er fremme ved receptionen, afsnit 4013 (opgang 4, 1. sal), til det aftalte tidspunkt. Børnereumatologisk Ambulatorium
  • Selve indgrebet foregår på operationsafdelingen. Barnets far og/eller mor kan være med indtil barnet sover og kan derefter vente i elevatorområdet.
  • Vær forberedt på, at det kan være svært at finde parkering tæt på Rigshospitalet.

Efter indgrebet

Dit barn kan som regel udskrives nogle timer efter indgrebet, men barnet skal holde sig i ro resten af dagen.

Husk, at:

  • Lægen har indsprøjtet lokalbedøvelse i leddet. Når det ikke virker mere, kan barnet have brug for smertestillende medicin, f.eks. Bonyl eller Ibuprofen.
  • Der kan gå op til en uge, før den fulde effekt af ledpunkturen kan vurderes.
  • Ved ledpunktur er der risiko for infektion (meget sjældent). Tegn på infektion er rødme og hævelse af leddet, der er behandlet samt evt. feber. 
  • Det er vigtigt, at du kontakter lægen, hvis barnet får symptomer på infektion i leddet.
Redaktør