Kontrollér din hud for trykskader og tryksår

Tryksår er en lokal vævsskade i huden, der opstår på grund af tryk, gnidning og forskydning af huden. Det kan f.eks. opstå, hvis du sidder eller ligger for længe i den samme stilling. Du kan selv være med til at forebygge og holde øje med, om du får tryksår.

Værd at vide om tryksår

Hvad er et tryksår?

Tryksår er en lokal vævsskade i huden der opstår på grund af tryk, gnidning og forskydning af huden. 

Det kan f.eks. opstå hvis du sidder eller ligger for længe i den samme stilling eller fra tryk under det behandlende udstyr, for stramt tøj, for små sko og lignende.

Hvorfor?

Når man er syg, er huden mere udsat for at få lokale skader som smertefulde røde eller blege mærker, vabler eller rigtige sår, også kaldet tryksår, liggesår eller siddesår. Men langt de fleste tryksår kan forbygges.

Hvorfor skal jeg kontrollere min hud dagligt?

Tryksår er ofte forbundet med smerte, men ikke altid. Derfor beder vi dig kontrollere din hud dagligt, så eventuelle skader på huden bliver opdaget hurtigt, og ikke når at udvikle sig til sår.

Hvad skal jeg se efter på huden?

Det er vigtigt, at du giver besked til personalet, hvis du eller dine pårørende opdager forandringer på huden f.eks.:

  • Røde eller blege mærker 
  • Vabler eller ”hudafskrabninger”
  • Hvis du oplever smerter på huden

Du vil kunne opleve ømhed eller smerte på områder du ikke selv kan se, f.eks. dit haleben eller bag ørene. Det kan være tegn på trykskader eller tryksår.

Hvor på kroppen skal jeg se efter trykskader?

Trykskader opstår ofte hvor knoglerne er tættest på huden (oftest på albuer, hæle, baller, halebenet og hofterne), men kan opstå under alt medicinsk udstyr som drop, dræn, gips eller lign. Smerte på huden er et advarselssignal, og kan være starten på en skade.

Hvad gør jeg hvis jeg finder en trykskade?

Bliver du opmærksom på et rødt mærke, sår eller andet unormalt på din hud, er det vigtigt, at du fortæller plejepersonalet, hvad du ser og mærker. I kan så sammen finde en måde, hvor du bedst muligt undgår at udvikle tryksår.

Hvordan kan du selv forebygge trykskader og tryksår?

  • Bevæg dig mest muligt. Kom mest muligt ud af sengen. Skift ofte stilling når du ligger i sengen og sidder på en stol. 
  • Brug sengens muligheder for at hæve hovedgærdet og knække fodenden ved knæene
  • Spis og drik rigeligt. Det er med til at øge din modstandskraft, og hudens elasticitet.
  • Undgå langvarig fugt på huden.
  • Hold øje med trykskader på huden. Tryksår opstår mest på albuer, hæle, baller, halebenet og hofterne. Er du i tvivl, så spørg endelig.

Egne noter:
_________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________

Redaktør