Knogletransplantation - indlæggelse af børn

Praktiske informationer om indlæggelse ved knogletransplantation af børn, samt tiden efter operationen.

Her vil vi fortælle lidt om din indlæggelse, nå du skal opereres i gummen.

Hvad skal der ske?

Du skal have lavet en knogletransplantation, som er en lukning af spalten i gummen. Dette sker ved at flytte nogle små stykker knogle fra hoftekammen op til gummen. Du er bedøvet, mens du bliver opereret. Det vil sige, at du sover og ingenting mærker.

Indlæggelsesdagen

Den første dag vil du blive forberedt til operationen, der skal finde sted næste dag. Du skal blandt andet tale med en række forskellige personer:

  • Du vil blive modtaget af en sygeplejerske, som vil vise dig til rette i afsnittet og hun vil tale med dig om indlæggelsen
  • En læge vil undersøge dig og skrive journal
  • En narkoselæge vil se på dig angående bedøvelsen
  • En fotograf vil tage billeder af dit ansigt
  • Du vil komme til at tale med den læge, der skal operere dig

Så skal der ikke ske mere den dag. Du og dine forældre må gerne gå en tur i byen, hvis I har lyst til det. I er også meget velkommen til at tage hjem og sove i egen seng, så aftaler I med sygeplejersken, hvornår I skal møde til operation, samt hvad tid du skal stoppe med at spise og drikke.

Operationsdagen

Jeres barn skal faste og tørste inden operationen. I vil blive informeret om faste- og tørstetider af anæstesilægen og sygeplejersken på forberedelsesdagen. I kan læse mere om faste og bedøvelse her (link):

Inden du skal opereres, skal du i bad og have hospitalets tøj på, og du får tryllecreme (lokal bedøvende creme) på begge hænder.

Før du skal opereres, får du eventuelt noget medicin, så du slapper dejligt af. En portør vil køre dig i din seng til operationsstuen. Din mor og far vil være hos dig, til du er faldet i søvn. Du må gerne tage et sovedyr med.

Narkoselægen vil lægge et lille tyndt plastikrør, der hvor du har tryllecreme på hånden. Igennem plastikrøret kan narkoselægen give dig sovemedicin. Nogle børn får sovemedicinen ved at trække vejret gennem en maske. Efter operationen vil du få væske igennem plastikrøret.

Når operationen er færdig, bliver du kørt til opvågningsafsnittet. Dine forældre vil være hos dig, når du vågner. Du og dine forældre vil komme til at tale med den læge, der har opereret dig.

Dagene efter operationen

Lægen vil se til dig dagen efter operationen. Hvis du eller dine forældre har brug for at tale yderligere med lægen, kan I sige det til sygeplejersken.

Gør det ondt at blive opereret?

Det kan ikke helt undgås, at det gør lidt ondt, der hvor du er opereret – mest i hoften. Det kan også spænde i munden og kinden. Derfor får du smertestillende medicin.

Efter operationen

Det er vigtigt, at munden holdes ren. Hver gang du har spist eller drukket, skal du huske at skylle munden med danskvand eller vand. En halv time efter du har børstet tænder morgen og aften, skal du skylle munden med klorhexidin. Der skal gå en halv time, fordi virkningen af klorhexidinen ellers ophæves af tandpastaen. Tandbørstning skal i starten gøres forsigtigt med en blød tandbørste.

Hvad må jeg spise og drikke?

Den dag du bliver opereret, må du kun få mad, som er koldt og flydende. Det vil sige, at du må få is, yoghurt, Danone, koldskål, mælk, juice og saftevand. Dagen efter operationen må du spise blød mad f.eks. kartoffelmos, ris, spaghetti, kødsovs, pandekager, grød og andet blødt mad. Inden udskrivelse vil lægen tage stilling til, hvornår du må spise blødt brød.

Efter operationen skal du fortsætte med at spise blød kost i tre uger, eller indtil du har været til kontrol hos specialtandlægen (se senere). Det er vigtigt, at du fortsætter med at børste tænderne forsigtigt med en blød tandbørste.

Besøgstider

Dine forældre må være hos dig hele tiden, mens du er på hospitalet. Din far eller din mor må sove hos dig om natten. Der er fri besøgstid for alle, der ønsker at besøge dig, mens du er på hospitalet. Husk, at når du har gæster, og I har brug for at snakke højt sammen eller grine meget, så er det rigtig godt, at I finder et andet sted end sengestuen at være, så de andre på stuen, der er blevet opereret, kan få ro og fred til at hvile sig.

For alle besøgende gælder, at de skal være raske, så de ikke udsætter indlagte børn for smittefare.

Ved udskrivelsen

Såret i munden bliver kontrolleret, og når alt er i orden, bliver du udskrevet, normalt 1-2 dage efter operationen. Såret på hoften og i munden er syet med tråd, som opløser sig selv.

Sport og gymnastik og skole

Du må først komme i skole efter 14 dage, når du har været til tandlægekontrol. Du skal vente 4-6 uger med at dyrke idræt.

Kontrol på tandklinikken

Ca. 14 dage efter operationen skal du til kontrol hos specialtandlægen på Læbe-Ganespalte Centret i Hellerup. Kontakt selv tandklinikken på tlf. 45 11 44 80, hvis der ikke er aftalt tid i forvejen. På tandklinikken vil der blive taget kontrolrøntgen af knogletransplantatet. Såret i munden er syet med tråde, der forsvinder af sig selv, men da der let opstår betændelse omkring trådene, vil synlige tråde blive fjernet. Der vil også blive taget stilling til, om du må begynde at spise almindelig mad igen. Husk at tage din løse bøjle med på tandklinikken.

Redaktør