Knogleskintigrafi, børn

Ved hjælp af sporstof undersøger vi dine knogler. Sporstoffet sprøjtes ind i din arm. Efter 2-4 timer er det optaget i knoglerne og du kan scannes. Scanningen tager 0,5 til 1 time.

Børne knogleskintigrafi 

Når vi undersøger dine knogler, kalder vi det en knogleskintigrafi. 

Hvad skal du gøre inden undersøgelsen 

Du kan smøre Emla-creme, også kaldet ”tryllecreme”, på i albuebøjningerne og på håndrygge. Emla kan du købe på apoteket, og det smøres på ca. 1 time inden undersøgelsen. Det bedøver stedet, hvor du bliver stukket.

Hvis du er under 6 år, skal du have lagt en lille plastiknål (venflon) i armen, inden du møder hos os. Den skal vi bruge til at indsprøjte det sporstof, vi bruger til undersøgelsen. Det vil du og dine forældre få besked om af den afdeling, hvor du plejer at komme. Er du over 6 år, møder du direkte på vores afdeling. 

Har du brug for noget afslappende medicin eller for at blive bedøvet, så du kan ligge stille under billedoptagelsen, skal du tale med den afdeling, hvor du plejer at komme.  

Hvad gør vi, når vi undersøger dig 

Først sprøjter vi sporstof ind i din arm. Det du får sprøjtet ind, kommer rundt i hele kroppen, og dine nyrer laver det om til tis, så det kommer ud igen. Har du et kateter til behandling eller et venflon, bruger vi det til indsprøjtning af sporstoffet.  

Derefter får du vand, saftevand eller juice, som du skal drikke inden billedoptagelsen. Hvis du er sulten, må du gerne spise, og du må også gerne gå på toilettet. 

Efter 2-4 timer er sporstoffet optaget i dine knogler. Inden du bliver scannet, skal du gå på toilettet og tisse. 

Du skal ligge på et leje, og med en scanner tager vi billeder af dine knogler. Du beholder dit tøj på under billedoptagelsen. Hvis du har metalknapper eller lynlåse i dit tøj, skal du tage det af, da det ellers kan forstyrre billederne.  

Det er vigtigt, at du ligger stille under scanningen. Du er velkommen til at se film under billedoptagelsen, men det kan vi tale om, når du kommer. Scanningen tager ½-1 time.  

Efter undersøgelsen skal du i det næste døgn sørge for at drikke rigeligt.  

Svar på undersøgelsen 

Vi kigger på dine billeder, og sender svaret til den afdeling, hvor du plejer at komme. 

Redaktør